Licht maakt snellere computers mogelijk

© Science Photo Library

Omdat er niets is wat sneller beweegt dan licht, hopen wetenschappers van licht gebruik te kunnen maken om informatie over te dragen. Want dat zou dan nog sneller kunnen dan met de klassieke elektrische systemen van nu het geval is.

Maar lichtdeeltjes zijn minder gemakkelijk te controleren dan de elektronen uit onze dagelijkse elektronica, waardoor ze vooral op heel kleine schaal (zoals in de computerchipindustrie) moeilijk te gebruiken zijn. Daar komt echter stilaan verandering in. Fysicus Vincent Ginis van de Vrije Universiteit Brussel beschrijft met een aantal collega’s in de New Journal of Physics een manier om licht op te sluiten in héél kleine eenheden, waardoor een verdere miniaturisatie van de fotonica (als tegenhanger van de elektronica) mogelijk wordt.

Hun idee is geïnspireerd door de recente ontwikkeling van een ‘onzichtbaarheidsmantel’, waarbij licht op zo’n vloeiende manier rond een voorwerp gebogen wordt dat het onzichtbaar wordt. Door dat principe om te keren kan licht op een vloeiende manier in cirkels worden gebogen, zodat het in piepkleine volumes kan worden opgesloten.

Hoe kleiner de componenten, hoe meer er op een chip kunnen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content