Leger screent Facebook van soldaten op missie

Het Belgisch leger controleert de Facebookprofielen, Twitterberichten en weblogs van militairen die in het buitenland op missie zijn.

Militairen in het buitenland communiceren vandaag met familie en vrienden via Facebook, Twitter of blogs waarop ze dagboeken bijhouden. Dat houdt een risico in, want niet alleen vrienden en familie kunnen meelezen. Daarom worden de sociale media van Belgische soldaten op buitenlandse missie al een tijdje in de gaten gehouden door Defensie. Als het nodig is, laat Defensie ook foto’s of berichten verwijderen, zo staat in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Censuur

“Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet over censuur”, zegt woordvoerster Ingrid Baeck. “Maar als er dingen gepost worden die niet door de beugel kunnen, zal de betrokken militair gevraagd worden om het bericht, foto of filmpje van het internet te halen.

Het is nog maar enkele keren gebeurd dat we iemand op de vingers hebben moeten tikken. Het ging nooit om kwaad opzet, het was eerder een kwestie van onvoorzichtig enthousiasme.”

Vijand leest mee

Voor de militairen op buitenlandse missie vertrekken, krijgen ze ook een briefing over het gebruik van sociale media. “We leggen hen uit wat de gevolgen kunnen zijn. Het lijkt onschuldig om een plezante foto van een kerstfeestje op de basis via Facebook te verspreiden. Maar de vijand leest en kijkt ook mee.”

Er is voorlopig nog geen aparte dienst die de sociale media van de militairen voltijds moet screenen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content