Isolatie doet gebouwen smelten

© Science Photo Library

Een dagelijks proces van bevriezen en smelten houdt de temperatuur constant.

Op de universiteitscampus van het Amerikaanse Seattle staat een experimenteel gebouw dat elke ochtend, als de zon opkomt, begint te smelten. Althans niet het gebouw zelf, maar speciale materialen in de muren en het dak die, volgens de New Scientist, zo gemaakt zijn dat ze ’s nachts bevriezen en overdag smelten.

Berekeningen wijzen uit dat het materiaal, gepuurd uit plantaardige olie en als een gel in het isolatiemateriaal gebracht, de kosten voor het koelen van het gebouw overdag met liefst 98 procent kan drukken, omdat het de frisheid die het ’s nachts opslaat inzet om overdreven opwarming overdag te remmen. In feite gaat het om hetzelfde principe waarmee wij ijs gebruiken om voedsel en drank fris te houden.

De materialen in kwestie behouden een min of meer constante temperatuur door hun vermogen om vrij grote hoeveelheden energie op te slaan en af te stoten. Een voordeel ervan is ook dat ze véél dunner zijn dan klassieke isolatie: een dikke centimeter gel heeft een isolerend effect vergelijkbaar met dat van 25 centimeter beton. Er zijn overigens al verschillende andere manieren bekend om hetzelfde effect op te wekken. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content