iPhone in bed verstoort nachtrust

21/03/12 om 08:20 - Bijgewerkt om 08:20

Steeds meer mensen kruipen met hun tablet of zelfs laptop in bed om Facebook te lezen of mails te controleren. Volgens een onderzoek van de Universiteit Antwerpen heeft dat een ongunstige invloed op onze nachtrust.

iPhone in bed verstoort nachtrust

© Epa

Professor Johan Verbraecken, coördinator van het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), voerde samen met de UA een onderzoek uit bij 2.000 scholieren tussen 13 en 20 jaar in 13 Vlaamse scholen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Prikkelingen

Verbraecken ziet drie grote factoren die een invloed hebben op onze nachtrust. "Allereerst zijn er de prikkelingen in de hersencellen", legt Verbraecken uit. "Je hersenen worden gestimuleerd door de informatie die ze krijgen en moeten verwerken.

Emoties

Een tweede factor zijn de emoties die zowel positief als negatief kunnen zijn. Als jongeren bijvoorbeeld minder leuke berichten binnenkrijgen via Facebook, vlak voor ze gaan slapen, zijn ze daar 's nachts mee bezig."

"Het moment dat je gaat slapen, wordt verlaat door de nieuwe media. Bij televisie is dat niet het geval. Ook het spelen van videospelletjes, vlak voor het slapen, kwam nog vrij goed uit het onderzoek.

Licht

Gamers hebben 's ochtends geen last en zijn overdag alerter. Waarschijnlijk omdat ze minder slaap nodig hebben." Ook het licht dat apparaten zoals een tablet uitstralen, heeft een effect. "Door het licht wordt de melatonine onderdrukt. Die stof zorgt ervoor dat we willen slapen als het donker wordt. Bij televisie is het effect niet zo groot, omdat je vanaf een afstand kijkt en een gewoon boek geeft geen licht af." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners