"iPad-producent drijft werknemers tot zelfdoding"

26/05/10 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

Het Chinese Foxconn, producent van onder andere iPad en iPhone, opent zijn deuren voor journalisten die de reeks zelfdodingen van het afgelopen jaar willen onderzoeken. Aanleiding is de zelfdoding van de 19-jarige Li Hai, die afgelopen dinsdag van een dak sprong.

"iPad-producent drijft werknemers tot zelfdoding"

© Epa

Het is dit jaar al de negende arbeider van Foxconn die uit het leven stapt. Daarnaast waren er nog twee zelfmoordpogingen.

Volgens mensenrechtenactivisten is de erbarmelijke situatie op de werkvloer de belangrijkste oorzaak van de zelfmoordgolf.

Multinational

Foxconn produceert kleine onderdelen voor hoogtechnologische gadgets zoals de iPhone van Apple en zijn jongste broertje, de iPad. Ook andere bekende merken zoals Dell, Nokia en Hewlett-Packard halen er de elektronische componenten voor computers en gsm's.

Foxconn is een multinational die wereldwijd meer dan 800.000 werknemers telt, vooral in Azië. De grote vestiging in Shengzen (Zuid-China) biedt werk aan 400.000 Chinezen uit de streek. Om rond het fabrieksgebouw te wandelen, heb je meer dan 2 uur nodig.

Werkdruk

Ondanks het succes van Foxconn, zijn de arbeiders er niet tevreden. De werknemers bij Foxconn klagen vooral over lange werkuren, de hoge werkdruk en de militaire discipline die er heerst.

Wie in de fabriek werkt, staat vanaf 4 uur 's morgens 10 of 12 uur aan een stuk rechtop. Arbeiders getuigen dat ze soms met opzet dingen op de grond laten vallen om tijdens het oprapen een kleine pauze te hebben.

De Taiwanese bazen van Foxconn namen eerder al enkele maatregelen om de arbeid te verlichten. Zo weerklinkt er tegenwoordig muziek in de fabriekshallen en werkplaatsen, sportleraars houden er gymsessies voor de werknemers, en ingehuurde boeddhisten en psychiaters leren antistresstechnieken aan.

Op de gebouwen waar de arbeiders in slapen, plaatste de firma metershoge hekken, zodat de arbeiders niet meer van de daken kunnen springen. Aan de werkuren werd niet geraakt.

(bron: The Independent)

Lees meer over:

Onze partners