iPad Mini veroorzaakt oorlog der tablets

17/10/12 om 00:38 - Bijgewerkt om 00:38

Apple onthult op 23 oktober de langverwachte iPad Mini, met kleiner scherm en een lagere prijs. De concurrentie gaat alvast in de tegenaanval.

De iPad is nog steeds de koning der tabletcomputers, maar in het goedkopere marktsegment leggen een aantal kleinere toestellen Apple het vuur aan de schenen. Met name: de Nexus 7 van Google en de Kindle Fire van internetwinkel Amazon.com, die in een aantal andere Europese landen verkrijgbaar is en op de Amerikaanse markt een regelrechte hits is. In het luxesegment is Microsoft dan weer klaar om het offensief op Apple in te zetten.

Lekken

Vandaar dus de iPad Mini. Tenminste: als hij zo gaat heten, want zoals gebruikelijk geeft Apple geen informatie prijs. Uit allerlei lekken is echter met een goeie graad van zekerheid op te maken hoe het kleine broertje van de iPad eruit zal zien. De geheimhouding bij Apple is namelijk niet meer zo waterdicht. Ook over de iPhone 5 was vooraf al zo goed als alles bekend.

De iPad Mini zou om te beginnen een kleiner scherm meekrijgen. Dat van de 'grote' iPad meet diagonaal 9,7 inch (24 cm). De Mini zou een scherm van 7,85 inch (20 cm) hebben. Hij krijgt naar verluidt niet de fameuze, haarscherpe retina display, maar het scherm zou toch dezelfde resolutie hebben als dat van de iPad 2, wat op een kleiner oppervlak voor een mooier plaatje moet zorgen.

Uit gelekte foto's is op te maken dat de iPad Mini de bekende rechthoek met afgeronde hoeken wordt. Als de beelden echt zijn, worden de randen aan de zijkanten smaller dan die boven- en onderaan. De processor zou niet zo bliksemsnel zijn al die in de laatste iPad. Het toestel wordt gelanceerd met wifi, of wifi en 3G-verbinding en met een geheugencapaciteit van 8, 16, 32 of 64 GB.

Volgens lekken uit het inventaris van de elektronicaketen Mediamarkt zou de iPad Mini 349 tot 649 euro kosten. De 'gewone' iPad begint vanaf 499 euro.

Nexus

Daarmee wil Apple zich wapenen tegen alle 7 inch-tablets gebaseerd op het Android-besturingssysteem van Google die het voorbije jaar op de markt kwamen. Veel daarvan zijn ondermaats, maar er zijn er ook een aantal bij die wel degelijk de vergelijking kunnen doorstaan.

We hebben het dan vooral over de Nexus 7. Die bestaat in een versie van 8 GB voor 200 euro en één van 16 GB voor 250 euro. De Nexus 7 draait op Jelly Bean, de nieuwste versie van Android, en was het eerste geloofwaardige Androidtablet voor die prijs. De geruchten op de technologieblogs willen nu dat Google de prijs nog verder zou aanscherpen.

Zo lekte er informatie over een Nexus 7 met 32 GB aan boord die 250 euro gaat kosten. De andere modellen zouden dan goedkoper worden. In de VS wordt zelfs gespeculeerd over een Nexus-tablet voor 100 dollar (iets minder dan 100 euro, al valt te vermoeden dat men ook hier voor een ronde - en iets hogere - prijs zou kiezen).

Anders gesteld: Android-tablets kunnen qua naam en 'ecosysteem' (de applicaties die ervoor beschikbaar zijn) nog steeds niet concurreren met de iPad, maar met zulke prijzen wordt het steeds moeilijker om ze rond de feestdagen te laten liggen.

Surface

In het luxesegment krijgt Apple af te rekenen met de Microsoft Surface. Dat toestel heeft een scherm met een diagonaal van 10,5 inch (27) cm, wordt geleverd met een afdekflap die ook als toetsenbord dienstdoet, en draait op Windows RT, dat naadloos aansluit op Windows 8, Microsofts nieuwe besturingssysteem voor PC's.

In een aantal landen (waaronder Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, maar niet België) is de Surface nu al te bestellen. Hij wordt afgeleverd vanaf 26 oktober, wanneer ook Windows 8 te water gelaten wordt.

Volgens lekken zou de goedkoopste Surface (32 GB en geen cover) in Frankrijk 489 euro gaan kosten en de duurste (64 GB, met cover) 694 euro. (TV)

Lees meer over:

Onze partners