IP-adressen tegen 2012 uitgeput

12/05/10 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

Experts waarschuwen dat er amper nog 300 miljoen van de vier miljard IP-adressen beschikbaar zijn.

IP-adressen tegen 2012 uitgeput

Elke computer die aangesloten is op het net, beschikt over een nummer zodat het toestel zichtbaar is voor alle andere computers. Experts waarschuwen nu dat die IP-adressen tegen april 2012 uitgeput zullen zijn.

Het internet is momenteel opgebouwd rond versie vier van het Internet Protocol-adres (IPv4). Die versie biedt plaats aan ongeveer vier miljard adressen. Maar experts waarschuwen dat er amper nog zeven procent of ongeveer 300 miljoen van die adressen beschikbaar zijn.

De opvolger IPv6 heeft veel meer ruimte en kan onderdak bieden aan miljarden meer adressen. Maar landen en bedrijven schakelen te traag over naar die nieuwe versie waardoor we binnen twee jaren met grote netproblemen zullen kampen.

Momenteel is er een enorme vraag naar de nieuwe IPv6-adressen maar ze worden nog niet in gebruik genomen. De experts benadrukken dan ook de noodzaak van de overschakeling voordat er een tekort aan de IPv4-adressen komt.

Constante groei

De IPv4-adressen kwamen er in de jaren '70 toen het internet nog begon aan zijn opmars. Toen waren vier miljard adressen meer dan genoeg om alle geïnteresseerden van een IP-adres te voorzien. Maar door de constante groei van het wereldwijde web vliegen de IP-adressen de deur uit.

Lees meer over:

Onze partners