Internet maakt gelukkig

14/05/10 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Vooral vrouwen halen het meeste voordeel uit de toegang tot internet.

Internet maakt gelukkig

Terwijl veel wetenschappers suggereren dat regelmatig internetgebruik leidt tot stress en verslaving, beweren Britse onderzoekers het tegendeel. Volgens hen maakt internet gelukkig.

In opdracht van de Britse Chartered Institute of IT (BCS) analyseerde een Britse denktank de resultaten van een wereldwijd waardeonderzoek van 2005 tot en met 2007. Via die studiegegevens van 35.000 mensen over de hele wereld, kwamen de onderzoekers tot hun besluit.

"Ook al hebben ze een schamel inkomen, mensen met internettoegang zijn gelukkiger met hun leven", stelt socioloog Michael Willmot. De waarde-enquête, die rekening houdt met een aantal sociale en economische factoren zoals geslacht, leeftijd, inkomen en studies, toont aan dat de toegang tot het internet het gevoel van veiligheid, persoonlijke vrijheid en controle bij mensen vergroot.

Vrouwen

Aangezien mannen de technologische wereld domineren, waren de onderzoekers verrast toen bleek dat vrouwen het meeste voordeel halen uit het internet. Waarom dat precies is, kon de studie nog niet achterhalen. De wetenschappers denken dat het internet vrouwen helpt bij het organiseren van hun gezinsleven.

Maar ook onderdrukte bevolkingsgroepen maken gretig gebruik van het internet. "Internet geeft hen de mogelijkheid om te communiceren met de rest van de wereld", klinkt het. De denktank zal nu verder onderzoeken waarom sommige mensen, zoals vrouwen en onderdrukte personen, meer voordeel halen uit het internetgebruik dan anderen.

Lees meer over:

Onze partners