Infobesitas, een nieuwe ziekte

02/06/10 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

"Te veel informatie maakt ongelukkig." Dat zegt de Nederlandse internetpionier Jim Stolze.

Infobesitas, een nieuwe ziekte

© Epa

De toevloed aan informatie is sinds de komst van het internet niet meer te stuiten. Via gsm en mail zijn de meeste mensen permanent bereikbaar geworden. Maar is dat wel een goede zaak voor het welzijn van al die mensen?

Jim Stolze, als voormalig hoofd van startpagina.nl een van de pioniers van het internet in Nederland, denkt van niet en waarschuwt voor de gevaren van wat hij 'infobesitas' noemt: een ziekelijke overdaad aan informatie.

"Als je lijdt aan infobesitas, ben je de hele dag informatie aan het consumeren", zegt Stolze in de Volkskrant.

"Het eerste dat je 's ochtends doet is je mail checken. Nog voordat je je tanden gaat poetsen of koffie zet. Tijdens een gesprek kijk je op je telefoon. Je wordt onrustig als ergens geen bereik is. Het neurotisch bevredigen van je informatiehonger gaat ten koste van dingen die er soms meer toedoen. Zo'n obsessie noem ik infobesitas."

Stolze studeerde Nederlands en Toegepaste Taalwetenschap en stond jarenlang aan het hoofd van startpagina.nl., destijds de grootste website van Nederland.

Vorig jaar schreef hij het boek Hoe overleef ik mijn inbox, waarin hij ageert tegen het feit dat het leven van steeds meer mensen geregeerd wordt door hun mailbox. Voor dat project sloot hij zich veertig dagen van internet af, wat hem internationale aandacht van onder meer CNN opleverde.

Infobesitas is een reël gevaar is voor iedereen die toegang heeft tot het internet, beweert Stolze. Hij waarschuwt ook voor information overload, het gevoel dat de stortvloed aan informatie je te veel wordt. "Mensen hebben het gevoel dat ze te veel informatie tot zich nemen, daardoor voelen ze stress."

Van echte information overload is volgens Stolze nochtans geen sprake. "Het is iets wat onze generatie in zijn hoofd creëert." Volgens hem gaat het erom dat mensen hun hoofd leeg moeten maken. "Je moet het idee loslaten dat je met alle informatie iets moet doen."

(Ielse Broeksteeg)

Lees meer over:

Onze partners