Honderd apps om te hebben

Knack Extra, deze week in het Knackpakket, legt deze week all things mobile onder de loep: smartphones, tablet-pc’s en natuurlijk apps. Een voorsmaakje.

Meer dan een half miljoen mobiele apps – kort voor ‘applicaties’ of computertoepassingen – staan klaar om gedownload te worden naar uw smartphone of tablet. Mobiele telefoons zijn waarachtige computers in zakformaat geworden, digitale equivalenten van het aloude Zwitserse zakmes, maar dan met quasi onbegrensde mogelijkheden.

En voor die mogelijkheden zijn ondertussen dus talloze toepassinkjes, apps, ontwikkeld. Minder is daarbij meer. ‘Een app moet to the point zijn, relevant, leuk, en niet te veel overtollige functies hebben’, aldus Thomas De Vos van website- en appbouwer The Reference. ‘Het mag niet te complex worden: je moet het ding kunnen aanzetten en er meteen mee doen waarvoor het is gemaakt. Er is op dit moment een trend bij appmakers om, bij nieuwe versies van hun toepassingen, meer en meer functies toe te voegen. Maar die mogen niet te veel afwijken van de essentie.’

Knack Extra verzamelde, met een jury van vijf experts, 100 apps die doen wat ze moeten doen. Een voorsmaakje:

Dragon Dictation

Platform: iOS

Prijs: gratis

Dragon Dictation is een app die met de technologie van NaturallySpeaking ingesproken boodschappen automatisch omzet in tekst, die u dan via sms of e-mail kunt versturen. Zo voer je vijf keer sneller een bericht in dan wanneer je het typt, denkt Nuance. ‘Spraaktechnologie staat vandaag verder dan men denkt’, zegt Knack Extra-jurylid Brice Le Blévennec. ‘Bovendien is deze app perfect op maat van het platform waarop het wordt gebruikt: je zult hier geen volle A4’s mee produceren, maar om snel een bericht of een notitie in te voeren – als je bijvoorbeeld je handen niet meteen vrij hebt – is Dragon Dictation bijzonder handig.’

MijnTVgids

Platform: iOS, Android, Symbian, Windows Phone

Prijs: gratis

Er bestaan tientallen tv-gidsen voor mobiele telefoons, maar als beste en meest volledige schoof de jury unaniem deze vooruit. MijnTVgids presenteert de dagelijkse tv-kost gewoon in een menustructuur, zoals zowat alle andere mobiele tv-gidsen, maar volgens ontwikkelaar Appstrakt zit de echte kracht van de app onder de motorkap. ‘Wanneer je online bent, laadt de app gegevens van alle tv-programma’s meteen in, tot zeven dagen op voorhand’, zegt jurylid Thomas Van Sundert van Appstrakt. ‘Op die manier heb je altijd toegang tot het tv-aanbod, ook als je in een ondergrondse parkeergarage zit, of op een andere locatie zonder internet. We vonden het belangrijk dat die informatie ook offline beschikbaar is: kijken wat er ’s avonds op televisie komt, doe je bijna per definitie in een dood moment, dat je bijna nooit zelf kiest. Dus moet de informatie die je zoekt altijd beschikbaar zijn.’ Een andere troef van deze tv-gids is dat Appstrakt samenwerkt met een goede contentleverancier. ‘Van alle mobiele en online-tv-gidsen heeft deze de compleetste gegevens’, zegt ook Gregory Janssens van Nokia.

Dropbox

Platform: iOS, Android, BlackBerry

Prijs: gratis

Met al die multimediafuncties op uw mobiele toestel produceert u meer digitale bestanden (foto’s, video’s, muziek, geluidsfragmenten, enzovoort) dan u denkt. De vraag is alleen hoe je die vervolgens op uw pc krijgt, waar u ze op een groot scherm kunt bekijken en in alle veiligheid kunt opslaan. De vaakst gebezigde manier om dat te doen is door uw mobiele toestel te synchroniseren met uw computer, maar misschien wilt u zo lang niet wachten. Met Dropbox gooit u alle mediabestanden die u op uw smartphone aanmaakt in een soort opslagkastje op het internet, waarna u ze vanaf uw pc of een ander apparaat weer kunt downloaden.

Dropbox is een Amerikaanse uitvinding, met een moederbedrijf dat gevestigd is in San Francisco, en werd snel een grote hit bij smartphonegebruikers. Vandaag, zo claimt de dienst zelf, zijn er over de hele wereld 45 miljoen gebruikers van de app die samen elke drie dagen een miljard bestanden online opslaan. Het nog piepjonge bedrijf kreeg onlangs een investering van liefst 250 miljoen dollar (180 miljoen euro) binnen om de dienst verder uit te bouwen. Niet slecht voor een studentenprojectje dat in 2007 ontstond aan het Massachusetts Institute of Technology. Drew Houston en Arash Ferdowsi, de twee oprichters van het bedrijf, veroorzaakten vorig jaar nog heel wat deining toen ze een overnamebod van Apple afsloegen. ‘Dropbox is een krachtig middel om bestanden via drag-and-drop van het ene toestel naar het andere over te zetten, en je kunt ze ook met anderen delen’, zegt jurylid Brice Le Blévennec. ‘Dat maakt het meteen ook een handige samenwerkingstool.’

Evernote

Platform: iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone, Symbian

Prijs: gratis

Stoot u op restaurant op een fijne fles wijn, en vindt u dat een van uw vrienden of huisgenoten dat ook moet weten? Ziet u iets leuks in een winkeletalage? Dat soort ingevingen van het moment kunt u gemakkelijk opslaan in de onlineknipselmap Evernote. De mobiele app die daarbij hoort, laat u via verschillende media (een foto van het etiket, een spraaknotitie met de naam van de winkel en het adres, een snel ingetikt tekstbericht) al uw invallen opslaan in een online-ideeënbus. En die later, op elk moment en op elk computerplatform, weer bovenhalen. Zo gaat geen enkel briljant idee meer verloren.

Buienradar

Platform: iOS, Android, Symbian

Prijs: gratis

Nederlander Edwin Rijkaart lanceerde enkele jaren geleden een klein fenomeen in de Benelux met zijn donders handige Buienradar-website: over een simpele kaart van Nederland of België schuiven in real time wolkenmassa’s voorbij, gebaseerd op meteorologische gegevens. Genoeg informatie om ervoor te zorgen dat een plotse regenbui uw barbecue, picknick of fietstochtje niet vergalt. ‘Een internationaal unicum’, zegt jurylid Gregory Janssens. Buienradar werd snel een grote hit, met op piekmomenten 30 miljoen pageviews per dag. Dat succes werd al snel voortgezet op mobiele telefoons, waar de Buienradar eigenlijk nog veel relevanter is omdat je die nu ook buitenshuis kunt gebruiken. Een app kon dus niet uitblijven. Rijkaart was hier ook een pionier: zowel op iOS als op Android was Buienradar de allereerste app van Nederlandse makelij. Ondertussen is het bedrijf erachter overgenomen door de Nederlandse poot van mediagroep RTL. (RM)

Knack Extra Mobiele apps zit woensdag 16 november in uw Knackpakket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content