Het geheime wapen van Apple heet Jony Ive

23/03/12 om 08:48 - Bijgewerkt om 08:48

Hij ging naar dezelfde school als David Beckham, hij bewondert Dieter Rams, hij werd ontdekt door Steve Jobs en hij heeft beslist hoe de nieuwe iPad die u nu ook in ons land kan kopen, eruit ziet. Het geheime wapen van Apple heeft Jony Ive.

De verkoop van het nieuwe model van de iPad gaat van start in België. De overleden topman Steve Jobs was bij Apple de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het toestel, maar het design mag grotendeels op de conto worden geschreven van meesterdesigner Jony Ive.

Ive, is een beetje een mysterieuze figuur. De 45-jarige Brit praat niet veel met de pers. Sinds het overlijden van Jobs, treedt Ive iets meer op de voorgrond. Nu Jobs is weggevallen, wordt Ive gezien als de man die uiteindelijk het laatste woord heeft bij Apple over hoe de producten er uitzien.

Daarom enkele weetjes over Jony Ive, de man die al meer dan 15 jaar verantwoordelijk is voor de hardware design van de toestellen van Apple.

- Ging naar de zelfde school als David Beckham en leerde er zijn vrouw kennen waar hij nu twee zoontjes mee heeft.

- Studeerde af als designer aan een prestigieuze design-academie in Newcastle.

- Ging na zijn studies aan de slag bij een Brits ontwerp bureau en heeft er zaken ontworpen voor een producent van badkamersanitair, waaronder een toilet.

- Verhuisde in jaren '90 naar de VS om voor Apple te gaan werken (dat toen in slechte papieren zat). Hij kwijnde er weg en bloeide pas open toen Jobs terugkwam en hem de opdracht gaf de iMac te ontwerpen.

- Ive werd daarna verantwoordelijk voor alle design bij Apple en heeft een heel team van ontwerpers onder zich. De muziek in het lab wordt gekozen door een vriend van Ive, DJ Jon Digweed.

- Is een materialenfreak. Hij is zelfs naar Japan getrokken om er te zien hoe zwaardsmeden er de beroemde samoeraizwaarden vervaardigden.

- Is in zijn eigen land geridderd vanwege zijn belangrijke rol als designer bij Apple.

- In zijn studententijd was hij een drummer bij een rockgroep, Whiteraven. De groepsleden hadden elkaar leren kennen in een kerk, waar ze ook vaak speelden.

- Heeft bewondering voor de Duitse designer Dieter Rams, maar verkiest wel om met een Britse wagen te rijden, een Bentley. (SF)

Lees meer over:

Onze partners