Hartoperatie live te volgen op Twitter

27/01/12 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

Cardioloog Lukas Dekker en patiënt Ad Langendonk houden hun volgers op Twitter op de hoogte van de hartoperatie van Langendonk.

Hartpatiënt Ad Langendonk gaat onder het mes, en dat mag iedereen volgen op Twitter. Zijn cardioloog Lukas Dekker en hijzelf zijn te volgen via @cardioloogLukas en @hartpatientAd.

Hun volgers werden op de hoogte gehouden van de weg naar de operatie, maar zij krijgen ook de kans de operatie zelf mee te volgen. Snapshots, foto's, zullen rondgetwitterd worden vanuit het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, waar de operatie met katheders uitgevoerd wordt, zo schrijft De Morgen.

Met die stunt wil cardioloog Dekker de aandacht vestigen op het belang van technologische innovatie in de gezondheidszorg, zegt hij aan de krant. "In onze sector regeert het geld te veel en de visie te weinig. We moeten nochtans hoger inzetten op technologie, want daar ligt de toekomst."

Langendonk: 'Ik ben geen held hoor'

Aanvankelijk was Langendonk niet gewonnen voor het idee: hij wilde niet in de belangstelling staan. Nu de dokters hem overtuigd hebben om de hartaandoeningen, die vooral ouderen treft en dus een uitdaging wordt met de vergrijzing, is hij wel blij dat hij zijn verhaal kan brengen: "Ik ben blij dat ik lotgenoten over de drempel kan helpen om erover te praten. Maar ik ben geen held hoor."

Volgens dekker kunnen andere hartpatiënten zich identificeren met Langendonk, hij geeft het debat een gezicht en maakt zo duidelijk hoe drastisch hartritmestoornissen een mensenleven veranderen: "Je kunt je werk niet meer uitvoeren en boet enorm in aan levenskwaliteit."

3D

De technologische vernieuwing is echt broodnodig, zo benadrukt Dekker. "Innovatie heeft de ingreep zowel verbeterd als veiliger gemaakt. Door een samenwerking met Philips kunnen we nu op een 3D-afbeelding het hart van de patiënt in de gaten houden."

"Tien jaar geleden zou Ad te horen hebben gekregen: "Boezemfibrilatie, daar moet je maar mee leren leven. Nu zal hij zijn levenskwaliteit terugwinnen: hij zal weer kunnen werken, sporten, hij hoeft niet langer bang te zijn."

De operatie is live te volgen via Twitter of dialoog.skipr.nl/evolutieindezorg

Lees meer over:

Onze partners