Gps voorspelt files uur op voorhand

17/06/10 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

Computerreus IBM ontwikkelt momenteel een computerprogramma dat voor files zal waarschuwen die zich in het volgende uur kunnen vormen. Het bedrijf beweert dat ze de files 85 tot 93 procent accuraat kan voorspellen. Dat schrijft het Amerikaanse magazine Scientific American.

Gps voorspelt files uur op voorhand

© Belga

Aangezien er op autosnelwegen overal ter wereld dagelijks enorme files ontstaan, lijkt dit nieuwe speeltje van IBM zeer welgekomen. Het zou bestuurders de kans geven hun vooropgestelde route een uur eerder al te wijzigen aan de hand van de gegevens van het programma.

De software zal gebruik maken van sensoren langs de baan die de actuele situatie weergeven, camera's die opgeslagen verkeersinformatie kunnen doorspelen en weerberichten.

Om de zes weken zal de software de opgeslagen informatie controleren om zo het meest accurate model te behouden. Die informatie zal naar gps'en, elektronische informatieborden op de snelwegen en naar gsm's verzonden worden.

Om te voorkomen dat een bepaalde snelweg overvol of helemaal leeg dreigt te lopen door een filewaarschuwing, zal het systeem zelf afwegen hoeveel bestuurders een melding krijgen van de file. Hierdoor zou het verkeer verdeeld kunnen worden over de verschillende routes.

IBM onderhandelt momenteel nog met telefoonmaatschappijen om te kunnen achterhalen hoeveel bestuurders er op een bepaalde snelweg rijden aan de hand van hun gsm's.

Eerder dit jaar bleek dat enorme files veroorzaakt kunnen worden door één enkel individu. Dr Eddie Wilson, van de Universiteit van Bristol, kwam tot de conclusie dat de belangrijkste oorzaken van verkeersproblemen hard remmen, onnodig van rijstrook wisselen en voorbijstekende vrachtwagens zijn.

Lees meer over:

Onze partners