Google Street View: “Nog geen ongerustheid over privacy in België”

© Epa

In oktober wordt de dienst in ons land gelanceerd. In Duitsland woedt intussen hevig protest tegen Street View.

Een website waar Belgen op voorhand bezwaar kunnen aantekenen tegen het publiceren van foto’s van henzelf en hun woning op Google Street View, komt er voorlopig niet. In oktober wordt de dienst in ons land gelanceerd. In Duitsland woedt intussen hevig protest tegen Street View.

Google Street View biedt de internetgebruiker gratis de mogelijkheid om 360°-panoramafoto’s te bekijken van de openbare weg. Makkelijk om te navigeren, of om virtueel op verkenning te gaan in een bepaalde buurt.

De beelden verzamelt Google door camera-auto’s uit te sturen (zie foto). Momenteel zijn al foto’s beschikbaar van heel wat steden en dichtbevolkte regio’s in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Voor België is het nog wachten tot de officiële lancering van de dienst in oktober.

Privacy

Maar niet iedereen is even gelukkig met het fotografische kaartensysteem. Vooral in Duitsland wordt de nieuwe toepassing, die daar pas eind dit jaar in werking treedt, op veel scepsis onthaald. Een schending van de privacy, luidt het bezorgd.

Na hevige protesten heeft Google daarom deze week een speciale website opgezet waar Duitsers nu al kunnen aangeven of foto’s met persoonlijke informatie al dan niet gepubliceerd mogen worden. Het internetbedrijf hoopt zo de kritiek te pareren.

Wazig maken

Een dergelijk initiatief moet België niet verwachten. Is hier ook niet nodig, meent Noud van Alem, hoofd marketing van Google Benelux. Want ongeruste Belgen heeft de Nederlander naar eigen zeggen nog niet aan de lijn gehad.

“Met de ontwikkeling van Street View wisten we dat niet iedereen even opgezet zou zijn”, geeft van Alem toe. Maar stellen dat nu opeens de privacy in gedrang komt, vindt hij onfair.

“De foto’s die we vanaf de straatkant nemen en vervolgens publiceren, vallen onder dezelfde regels als die voor media. Zoals het wazig maken van alle menselijke herkenningspunten.”

“We doen zelfs meer. Als iemand echt niet wil dat een foto van hem of zijn familie, huis of auto wordt getoond, dan kan hij dat ons via een functie op de foto duidelijk maken.”

“Het enige wat hij of zij dan nog moet doen opdat wij de foto zouden verwijderen, is bewijzen dat hij of zij effectief diegene is die afgebeeld wordt. Deze maatregel zal ook in België van toepassing zijn.”

Vóór publicatie reageren

Niet meer dan logisch, vindt de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. “Zelf zijn we nog de gevolgen van Street View voor België aan het bekijken”, zegt Koen Gorissen, die als onderzoeker aan de Commissie verbonden is.

“Maar dat Google de mogelijkheid laat om foto’s te verwijderen, is een goede zaak. En dat is ergens ook normaal. Burgers hebben altijd wel redenen om anoniem te willen blijven.”

“Bovendien”, merkt Gorissen op, “worden de foto’s op 2,80 meter hoogte genomen. Dat is hoger dan de meeste muurtjes en haagjes. In vogelperspectief toon je soms meer dan je eigenlijk wilt.”

Of in dat geval een site als in Duitsland niet standaard tot de mogelijkheden moet behoren?

“Daar bestaat in politieke middens nog geen standpunt over. Noch op Belgisch, noch op Europees niveau”, aldus Gorissen. “Ideaal zou natuurlijk zijn dat beide opties mogelijk zijn: zowel voor als na de publicatie kunnen reageren.”

(Maarten Goethals)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content