Gebruik illegale software blijft stabiel

11/05/10 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:59

In België bleef de installatie van software zonder licentie stabiel op 25 procent.

Gebruik illegale software blijft stabiel

In België bleef de installatie van software zonder licentie stabiel op 25 procent, goed voor een handelswaarde van 187 miljoen euro.

Dat blijkt uit de jaarlijkse studie die de pc-softwarepiraterij in meer dan honderd landen in kaart brengt. Business Software Alliance (BSA), een internationale vereniging die de wereldwijde software-industrie vertegenwoordigt, liet de studie uitvoeren in samenwerking met marktonderzoeker IDC.

Jacco Braind, voorzitter van BSA Benelux, is toch niet tevreden met de Belgische resultaten. "Een op de vier softwarepakketten in bedrijven is nog steeds illegaal geïnstalleerd en dat cijfer is onaanvaardbaar hoog", klinkt het.

Volgens IDC wordt er voor elke honderd dollar legale software nog eens voor 75 dollar illegale software verkocht. Het piraterijprobleem heeft niet alleen gevolgen voor de inkomsten van de bedrijven, het verminderen van de illegale softwarepraktijken kan ook belangrijke economische voordelen bieden.

Zo toonde een studie in 2008 aan dat het verminderen van de piraterij met tien procent in vier jaar tijd, 1.500 nieuwe banen, 1 miljard dollar extra inkomsten en 340 miljoen dollar belastingsinkomsten zou kunnen creëren.

Daling in 54 landen

Het onderzoek registreerde vorig jaar een daling in 54 landen en een toename in slechts 19 landen. Wereldwijd klom het aandeel van de piraterij wel van 41 naar 43 procent. De reden is te vinden bij de snelgroeiende piraterijmarkten zoals China, India en Brazilië die hun aandeel in de algemene softwaremarkt verhoogden.

Lees meer over:

Onze partners