GarageBand

16/12/11 om 04:26 - Bijgewerkt om 04:26

GarageBand 'lijkt op een stuk digitaal speelgoed, maar het heeft véél meer in zijn mars.

GarageBand

Ex-Beatle Ringo Starr componeerde er sommige nummers mee voor zijn recentste album. En toch is de iPadversie van GarageBand, een toepassing die ondertussen al bijna tien jaar bestaat voor Mac-computers, zo toegankelijk dat ook iemand die niet al vijftig jaar in de muziekbusiness zit er meteen mee weg is. 'Het lijkt op een stuk digitaal speelgoed, maar het heeft véél meer in zijn mars', zegt Thomas De Vos.

De belangrijkste truc van deze doe-het-zelfkit voor aspirerende muzikanten is dat u een nummer kunt opbouwen met voorgeprogrammeerde loops, en u dus niet noodzakelijk een muziekinstrument onder de knie moet hebben om het in uw nummer te gebruiken. GarageBand telt meer dan vijftig virtuele instrumenten. Voor wie wel een beetje kaas heeft gegeten van musiceren zijn er extra mogelijkheden (zoals een virtueel synthesizerklavier of - met een randapparaatje - geluidsinvoer van een externe bron), maar de essentie van het programma is een semiprofessionele digitale-audiowerkstation leveren op gewonemensenmaat.

Toen GarageBand voor de iPad verscheen, in maart van dit jaar, had Apple dan ook een dikke hit op zijn appwinkel: het programma schoot pijlsnel naar de nummer één van vaakst gedownloade iPad-apps. 'Dit is de app die voor mij aantoonde dat tablets er zijn om te blijven", zegt Brice Le Blévennec. 'Het aantal professionele muzikanten dat hier muziek mee maakt, groeit ook constant aan.'

GarageBand Platform: iOS (alleen iPad) Prijs: € 3,99

Lees meer over:

Onze partners