Facebook wil geen 'paniekknop'

22/03/10 om 16:02 - Bijgewerkt om 16:02

Via de knop kunnen cyberpesters, hackers, virusverspreiders en mogelijke pedofielen worden gemeld.

De sociale netwerksite Facebook weigert een 'paniekknop' te installeren op zijn pagina's om cyberpesters, hackers, virusverspreiders en mogelijke pedofielen te melden.

De paniekknop van het Britse Child Exploitation and Online Protection Centre (Ceop) wordt wel al gebruikt op andere sites. Volgens de organisatie kunnen kinderen via de knop sneller hulp vinden in dergelijke online-situaties.

Als mensen klikken op de knop gaan ze naar een site die details heeft over hoe om te gaan met cyberpesten, hacken, virussen en ongepast seksueel gedrag op het internet. Volgens Ceop wordt er per maand ongeveer 500 keer geklikt op de knop.

Volgens de organisatie gaat 75 procent van die meldingen over incidenten op Facebook. Toch weigert de sociale netwerksite de knop te installeren maar het zal wel zijn eigen systeem verder ontwikkelen.

Dat systeem zoekt alle mogelijke zaken van misbruik op de site. Dat gaat van vernederende foto's tot extreme misbruiken. Facebook wil het systeem nog verbeteren door onder meer links naar organisaties zoals Ceop bij te voegen

Volgens Facebook werkt de paniekknop wel effectief maar zou het niet werken op de sociale netwerksite. Ceop eist dan weer dat Facebook op elke pagina zo'n knop installeert. Op 12 april komen de twee partijen samen om te discussiëren over de situatie.

Chapman

De vraag naar een paniekknop kwam er na de veroordeling van Peter Chapman voor de moord op de 17-jarige Ashleigh Hall. De 33-jarige Brit kwam in contact met de tiener nadat hij een foto van een jonge man met bloot bovenlijf had gepost op Facebook onder een valse naam.

De twee spraken af in oktober waarna hij het meisje verkrachtte en vermoordde. Haar lichaam werd teruggevonden in een veld in het Britse Sedgefield. Facebook zei "diep bedroefd te zijn over de tragische dood".

Lees meer over:

Onze partners