Facebook jaagt op pedofielen

13/07/12 om 15:54 - Bijgewerkt om 15:54

Facebook zet technologie in om zijn gebruikers te beschermen.

Facebook jaagt op pedofielen

© Reuters

De sociaalnetwerksite Facebook gebruikt software om pedofielen te ontmaskeren. De software kan expliciet taalgebruik traceren en de uitwisseling van persoonlijke gegevens tussen minderjarigen en volwassenen signaleren.

Naast traceersoftware, neemt Facebook ook andere maatregelen. Zo zijn minderjarigen niet terug te vinden via de zoekfunctie en kunnen ze alleen chatten met vrienden.

Smartphone is nieuwe veiligheidsuitdaging

Qua beveiliging zullen sites zoals Facebook zich moeten aanpassen aan nieuwe tendensen, zoals de smartphone. Die laat minder ouderlijke controle toe dan de pc.

Bovendien kunnen de apps op smartphones vaak achterhalen waar de gebruiker zich bevindt. Ze gebruiken die informatie ook, want adverteerders willen er veel geld voor geven. Daar staan minderjarige gebruikers vaak niet bij stil. Bovendien dringt het niet voldoende tot hen door dat mensen met slechte bedoelingen van die informatie gebruik kunnen maken.

Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zo werden onlangs drie tieners lastig gevallen door pedofielen nadat die contact met hen hadden gezocht via Skout. Dat is een app om te flirten met mensen die zich in de buurt bevinden. (JC)

Lees meer over:

Onze partners