Facebook: Is 'vind ik leuk' vrije meningsuiting of niet?

10/08/12 om 02:18 - Bijgewerkt om 02:18

Een Amerikaanse sheriff ontsloeg mensen omdat ze 'vind ik leuk' hadden aangelklikt op de Facebookpagina van zijn politieke tegenstander. Een rechter moet beslissen of dat kan.

Facebook: Is 'vind ik leuk' vrije meningsuiting of niet?

© Reuters

Valt het aanklikken van 'vind ik leuk' op de sociale netwerksite Facebook onder de vrijheid van meningsuiting? Die vraag zal het gerecht in de Amerikaanse staat Virginia moeten beantwoorden.

Een rechtbank in de stad Newport News oordeelde eerder dat 'vind ik leuk' niet onder de vrijheid van meningsuiting valt, die beschermd wordt door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU en Facebook hebben zich nu partij gesteld in de beroepsprocedure tegen die uitspraak.

Zes mensen ontslagen

De zaak gaat terug tot november 2009. Tijdens de campagne voor de sheriffverkiezingen vernam de sheriff van Hampton dat zes van zijn personeelsleden zich in commentaren voor zijn uitdager uitgesproken hadden en de uitdager 'leuk' vonden. Eenmaal herkozen stuurde sheriff de zes de laan uit omdat ze volgens hem hun werk niet naar behoren uitvoerden.

De gedupeerden trokken daarop naar de rechter omdat hun vrije meningsuiting geschonden zou zijn. Maar volgens de rechtbank is 'vind ik leuk' een meningsuiting die "niet voldoende onderbouwd" is om door de grondwet beschermd te worden.

Verkiezingsbord

Volgens de ACLU geeft het 'liken' daarentegen aan andere gebruikers iemands steun, goedkeuring of appreciatie weer, en het moet dus grondwettelijk beschermd zijn. Facebook argumenteert dat 'vind ik leuk' het equivalent is van het neerplanten van een verkiezingsbord in de tuin. Het geschil wordt in september voortgezet. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners