Europa wil gsm en wifi uit de klas bannen

16/05/11 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:26

Een comité van de Raad van Europa beveelt in een rapport aan om een verbod op mobiele telefoons en wifi in scholen in te voeren, wegens de mogelijk schadelijke gevolgen van de straling.

Europa wil gsm en wifi uit de klas bannen

© Epa

De Vlaamse onderwijsnetten reageren niet afwijzend op het advies. "Op de meeste scholen is dat nu al het geval tijdens de lesuren", klinkt het bij het GO! (gemeenschapsonderwijs) en het VSKO (katholiek onderwijs).

"Voor de katholieke scholen bestaat er al een advies over het omgaan met gsm's", zegt Willy Bombeek van VSKO. "Dat houdt onder andere in dat gsm's afgezet moeten worden tijdens de lesuren en enkel tijdens de pauze gebruikt mogen worden." Met die maatregel, die eigenlijk in de eerste plaats het storen van de lessen moest voorkomen, wordt het stralingsprobleem al teruggedrongen, luidt het.

Bij het GO! klinkt een gelijkaardig geluid. "In de meeste van onze scholen is het gebruik van een gsm tijdens de lesuren verboden", zegt Sarina Simenon. "Een compleet verbod is evenwel moeilijk realiseerbaar, want veel ouders vinden dat hun kinderen bereikbaar moeten blijven."

Wifi
Voor het draadloos internet bestaan er nog geen duidelijke regels in de Vlaamse onderwijsnetten. "In de praktijk zal het niet altijd eenvoudig zijn om daarop een verbod in te voeren", zegt Simenon. "In oude gebouwen is het vaak niet mogelijk om bekabeling te installeren."

Beide persmedewerkers benadrukken bovendien dat het beleid breder gevoerd moet worden. "De school is natuurlijk geen geïsoleerde omgeving. De straling is overal in de samenleving aanwezig. Dat stopt niet aan de schoolpoort." (Belga)

Lees meer over:

Onze partners