Elektronische maaltijdcheque officieel geboren

© Belga

Zowel de papieren als de elektronische versie blijven minstens in een eerste fase naast elkaar bestaan.

Met de publicatie in het Staatsblad van dinsdag is de elektronische maaltijdcheque officieel geboren. Zowel de papieren als de elektronische versie blijven minstens in een eerste fase naast elkaar bestaan.

Meer dan 1,3 miljoen werknemers krijgen maaltijdcheques als extraatje bovenop hun loon. “Vandaag bestaan die cheques alleen op papier, wat flink wat administratieve rompslomp betekent voor de werkgever, de werknemer en de handelaar”, zegt minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dinsdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De elektronische variant maakt het mogelijk om de toekenning van de cheques en de betaling volledig elektronisch te regelen.

Kiezen

Zowel de papieren als de elektronische versie blijven minstens in een eerste fase naast elkaar bestaan. “Werkgevers en werknemers bepalen vrij in een cao welke optie ze verkiezen,” legt Van Quickenborne uit.

“Gaan ze voor de elektronische versie, dan wordt het bedrag elke maand op een beveiligde maaltijdchequerekening gezet die wordt beheerd door een erkende uitgever. Betalen gebeurt via een soort bankkaart in de bestaande betaalautomaten met een pincode.”

Kandidaat-uitgevers kunnen vanaf 1 januari 2011 een erkenning aanvragen. De erkenning wordt binnen de drie maanden verleend voor onbepaalde duur, of geweigerd.

Naast de bekende uitgevers Sodexo en Edenred (het voormalige Accor) komen er zeker twee Belgische spelers bij: E-ve en Monizze. “Hierdoor wordt de markt opengebroken en verdwijnt het feitelijke duopolie. Daardoor zullen de instapprijzen voor de handelaars dalen”, aldus nog Van Quickenborne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content