Eerste zelfbesturende Googlewagen goedgekeurd

09/05/12 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:52

Een zelfbesturende auto heeft een nummerplaat gekregen na succesvolle tests.

Eerste zelfbesturende Googlewagen goedgekeurd

© Reuters

Dat hebben de autoriteiten van de Amerikaanse staat Nevada gemeld. Het wonderkind in kwestie is een door Google omgebouwde Toyota Prius. De hybride auto is uitgerust met videocamera's op het dak, gedetailleerde kaarten en radars. Het voertuig bezit ook een laser die afstanden kan meten om het verkeer in te schatten.

Ter herkenning kreeg de volautomatische vierwieler een rode nummerplaat dat bestaat uit een oneindigheidsteken, gevolgd door de tekens AU-001.

Over de Golden Gate Bridge

Google is op dit ogenblik koploper in zelfbesturingstechnologie voor auto's. Ingenieurs van de internetgigant hebben de Prius al uitgebreid getest in de straten van Californië. Ze waagden ook al de oversteek op de Golden Gate bridge van San Francisco. Bij die testen zat er telkens een chauffeur klaar om in te grijpen, mocht de software het begeven hebben.

225 000 kilometer

Volgens softwarespecialist Sebastian Thrun heeft de auto al zo'n 225 000 kilometer afgelegd zonder een verkeersongeval, op een deuk na. Dat komt door een andere auto toen die bij verkeerslichten het metaal licht plooide.

Bruce Breslow, directeur van het Departement voor Gemotoriseerde Voertuigen (DMVNV), juicht het concept toe. "Zelfbesturende wagens zijn de toekomst", klonk zijn reactie op de BBC-nieuwssite.

Menselijke fouten

Nevada veranderde onlangs zijn wetten om zelfbesturende auto's toe te laten. Op lange termijn willen ze het grote publiek met zulke auto's zien rijden.
Senator van Californië Alex Padilla: "De meeste ongevallen op de weg gebeuren door menselijke fouten. Computers, sensoren en andere systemen kunnen de verkeerssituatie sneller inschatten, waardoor het ook ineens veiliger wordt." (Belga/SDG)

Lees meer over:

Onze partners