Een slim systeem voor een slimme wereld

Eén centraal computerprogramma dat ons doen en laten volgt en bestuurt: het is niet langer sciencefiction. Knack bracht een exclusief bezoek aan de onderzoekslabs van IBM in Armonk, New York, en stond er oog in oog met Big Brother.

De Amerikaanse technologiereus zet massaal in op wat men ‘smarter planet’-programma’s heeft gedoopt. In wezen bedoelt men daar een doorgedreven informatisering van letterlijk álles mee.

In veel apparaten zitten al computerchips. IBM wil voor al die data een ‘verstand’ creëren en zo toepassingen mogelijk maken waar we tot hiertoe enkel van konden dromen.

Proefproject

IBM’s kroonjuweel is het Intelligent Transportation Center, ook wel i-Transport genoemd. Dat koppelt alle gps-gegevens van alle rijdende auto’s aan één overkoepelende IT-infrastructuur. Singapore kreeg de primeur.

In Malta loopt een proefproject dat het energieverbruik van elk huis in real time weergeeft. Het eiland herbergt ook een project waarin men de watercyclus in kaart te brengen: van regen naar grondwater, naar zuivering, naar consumptie, tot het weer in het riool belandt. Misschien, zo opperen de wetenschappers van IBM, moet het ooit zelfs mogelijk zijn om alle water op aarde in één groot allesomvattend programma te stoppen.

Koppelen

IBM heeft de ambitie om alles aan alles te koppelen, en uiteindelijk daardoor gebeurtenissen ‘voorspelbaar’ te maken.

In het voorbeeld van het autoverkeer kan men bijvoorbeeld de gegevens van de prikklok in een fabriek afstemmen op verkeerslichten vijf kilometer verderop, rekening houdend met de luchtvochtigheid, de windsnelheid, en de gemiddelde snelheid van alle andere wagens in de buurt van de fabriek. Geen enkele factor is in feite te gek, want zowat alles speelt een rol.

Privacy

Een evidente bekommernis tegen zulke allesomvattende databanken is de privacy. Als smarter planet zich doorzet, weet een gecentraliseerd computerprogramma waar u aan het rijden bent en wanneer u uw wasmachine heeft opgezet.

“Privacy is nochtans onze bezorgdheid nummer één”, verdedigt Rich Lerner, vicepresident van IBM. “We kunnen voldoende dammen opwerpen om nagenoeg te garanderen dat uw gegevens niet gestolen worden – al erken ik meteen dat geen enkele firewall absoluut is. Programma’s zoals ons waterproject kunnen zó’n grote besparing aan middelen betekenen, dat ze volgens mij het risico waard zijn.”

“Om één nuchter feit kan geen enkel businessmodel heen”, aldus Lerner. “Als de mensheid zich in haar huidige tempo blijft ontwikkelen, is de aarde binnen afzienbare tijd onleefbaar. Programma’s die dergelijke doemscenario’s kunnen afwenden, wacht een fantastische toekomst.”

IBM meent dat smarter planet-achtige projecten rond 2015 15 miljard euro per jaar waard zullen zijn.

(JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content