De toekomst: printbare zonnecellen

Wetenschappers van de Zuid-Californische universiteit (USC) slaagden er in om op een goedkope manier stabiele vloeibare zonnecellen te ontwikkelen.

Wetenschappers van de Zuid-Californische universiteit (USC) slaagden er in om op een goedkope manier stabiele vloeibare zonnecellen te ontwikkelen. De cellen kunnen geverfd of geprint worden op gladde oppervlakten in allerlei vormen. De technologie steunt op het gebruik van nanokristallen van ongeveer 4 nanometer. Ter vergelijking: Er passen ongeveer 250 miljard nanokristallen op een speldekop. Het is precies die geringe grootte die hen zo aantrekkelijk maakt, aangezien ze vloeibaar verwerkt kunnen worden.

Tot voor kort waren de zonnecellen wel goedkoper, maar ook véél minder effectief dan de traditionele zonnecellen. De grote boosdoeners waren de organische moleculen die de verschillende cellen met elkaar verbonden. Professor Richard Brutchey verving deze moleculen door een synthetisch alternatief dat de cellen niet alleen beter stabiliseert, maar hen ook helpt om stroom door te geven.

Commerciële toepassingen

Bovendien daalt de temperatuur van het productieproces aanzienlijk, waardoor de cellen op plastiek in plaats van glas aangebracht zouden kunnen worden en dus eender welke oppervlakte of vorm kunnen bedekken.

Commerciële toepassingen zullen wel nog vele jaren op zich laten wachten. Jammer natuurlijk. Laat die auto’s, fietsen, jassen, tassen, … op zonne-energie maar komen!

Tina Stroobandt / Jusbox.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content