De laatste geruchten over de nieuwe iPhone

11/09/12 om 05:46 - Bijgewerkt om 05:46

Apple-fans zitten op de punt van hun stoel. Woensdag wordt de nieuwe iPhone gelanceerd. Een laatste overzicht van wat Apple in zijn schild voert - en wat de concurrentie daar tegenover stelt.

De laatste geruchten over de nieuwe iPhone

© Reuters

Dat het evenement waarvoor Apple de technologiepers morgen bijeenroept de voorstelling van de langverwachte iPhone 5 is, staat niet officieel vast, al is er geen hond die er nog aan twijfelt. Op de officiële uitnodiging staat het velzeggende nummer 5 en de vorige versie, de iPhone 4S, is ondertussen haast een jaar oud.

Tijd voor een nieuwe iPhone, dus. Dat is een grote gebeurtenis en niet alleen voor verstokte techneuten. Volgens Michael Feroli, een analist van JPMorgan die door CNN geciteerd wordt, zou de nieuwe iPhone zelfs 0,25 tot 0,5 procent aan de Amerikaanse BNP-groei voor het vierde kwartaal kunnen toevoegen.

Groter, sneller

Tenzij Apple met een grote verassing uitpakt en/of de wereld ontzettend misleid heeft, weten we op basis van allerlei lekken ongeveer wat de nieuwe iPhone zal brengen. Het toestel is langer en wellicht iets dunner en het zal een groter scherm hebben. Technologiewatchers zijn ervan overtuigd dat het een diagonaal zal hebben van 4 inch. Dat is kleiner dan de nieuwste Android-smartphones, maar aanzienlijk groter dan alle vorige iPhones, die een 3,5-inch scherm hadden.

De smartphone zou een stuk sneller zijn. Daar moet een krachtigere chip voor zorgen, maar ook een 4G LTE-radio. Dat is vooral in de VS van belang, waar het eerste 4G-netwerk haast anderhalf jaar geleden gelanceerd werd en alle gsm-aanbieders er nu mee uitpakken, maar minder in Europa, waar 4G nauwelijks in de kinderschoenen staat. Dat wil overigens niet zeggen dat een 4G-iPhone (of welke andere 4G-smartphone dan ook) een miskoop is, want LTE komt er ook hier aan.

Metalen rug

Veel is er ook te doen over de dataplug van de iPhone. Die zou kleiner zijn dan de oude en niet noodzakelijk compatibel met allerlei randapparatuur, van autoladers tot peperdure stereo's. Te bezien valt of Apple zo vriendelijk zal zijn om een tussenstukje mee te leveren.

Nieuws dat bij veel iPhone-gebruiker wel welkom zal zijn, is dat de fragiele glazen achterplaat van het toestel de deur uit gaat. De nieuwe iPhone zou een metalen rug hebben. Zoals steeds zou hij beschikbaar zijn in twee kleuren: wit en zwart.

Concurrentie

Volgens de technologiepers zou de iPhone 5 (als hij inderdaad zo gaat heten) eind deze maand al verkrijgbaar zijn in de VS. Wanneer België aan de beurt is, is nog niet bekend. Met wat geluk schept Apple daar morgen klaarheid over. Dat er ook deze keer rijen voor de winkels zullen staan, lijdt weinig twijfel.

Dat weet ook de concurrentie en daarom zijn er de afgelopen dagen een aantal opvallende toestellen gelanceerd.

Motorola, dat sinds kort definitief eigendom is van Google, de maker van het Android-besturingsysteem, pakte vorige week uit met drie nieuw toestellen. De opvallendste daarvan is de Razr HD Maxx, met een batterij die dubbel zo groot is als die van de gemiddelde smartphone en twee dagen moet meegaan.

Nokia, dat niet op Android wedt, maar op Windows Phone 8, het mobiele besturingssyteem van Microsoft, pakte uit met de Lumia 920. Dat toestel werd op bewonderende kreten onthaald, maar wanneer het in de winkel moet liggen, is vooralsnog niet duidelijk. Nokia houdt het op 'voor het einde van het jaar'.

'Phablet'

Samsung lanceerde zijn eigen grote iPhone-concurrent, de Galaxy S3, eerder dit jaar al. Nu brengt het een nieuwe versie van de Galaxy Note, een toestel met een mammoetscherm van 5,5 inch, dat smalend een 'phablet' wordt genoemd - een Engelse samentrekking van 'phone' en 'tablet'. De Galaxy Note 2 is ongetwijfeld te groot voor vel mensen, maar het succes van de originele Galaxy Note toont aan dat er wel degelijk een markt voor bestaat.

HTC heeft een productlancering op stapel staan voor volgende week woensdag. Ook de noodlijdende Taiwanese smartphone-fabrikant zou een phablet voorstellen.

Nieuwe iPods

De iPhone-lancering gaat door op woensdag 12 september om zeven uur 's avonds Belgische tijd in San Francisco. Een aantal Amerikaanse technologiewebsites beloven het evenement live mee te geven.

Uitkijken wordt ook wat Apple nog meer aan te kondigen heeft. De kleinere, goedkopere iPad waar al even over gesproken wordt, zou pas in oktober voorgesteld worden, maar het gonst van de geruchten dat er woensdag wel eens nieuw iPods uit de lucht zouden kunnen vallen. (TV)

Lees meer over:

Onze partners