De 5 vijf heetste geruchten over de iPhone 5

04/08/12 om 06:11 - Bijgewerkt om 06:11

Volgens een aanzwellende stroom berichten zou Apple de langverwachte iPhone 5 lanceren op 12 september. Hoe zal hij eruit zien? De geruchten op een rijtje.

De 5 vijf heetste geruchten over de iPhone 5

© Reuters

1. Groter scherm

Meest opvallend aan de nieuwe iPhone: het grotere scherm. Steve Jobs, de overleden oprichter van Apple, ging er prat op dat 3,5 inch de ideale grootte is voor een smartphonescherm, maar toestellen van andere merken krijgen steeds maar grotere schermen en in die wedloop kan Apple hoogstwaarschijnlijk niet achterblijven.

Naar verluidt krijgt de nieuwe iPhone een scherm met een diagonaal van 4 inch. Toch zou het toestel niet zoveel groter worden. Het groeit vooral in de lengte, maar niet in breedte en dikte.
Dat wordt bevestigd in foto's en video's van wat de behuizing van de nieuwe iPhone zou zijn. Die lekten de laatste paar weken op de technologieblogs. Of ze echt zijn, is maar de vraag, maar ze komen wel overeen met alle informatie die op dit komnet de ronde doet.

In ieder geval: die schermen zouden bovendien al in productie zijn. Dat maakte de vermoedelijke maker, de Japanse firma Sharp, een paar dagen geleden zelf bekend.

2. De iPhone krijgt 4G
Supersnelle 4g-netwerken zijn al even aan hun opmars bezig in de VS en worden nu ook in Europa opgestart. Ook wat dat betreft, moet Apple concurrentie achterna. Naar verluidt was er voorheen geen 4G-iPhone omdat de LTE-radio's die voor de snelle downloadtijden zorgen teveel van de batterij vergen. In de nieuwste Android-smartphones van merken als Samsung en HTC is dat probleem echter grotendeels opgelost, dus in principe belet niks Apple om ook dat pad op te gaan.

3. Een nieuwe stekker

Zowat alle bronnen zijn het erover eens dat Apple de bekende stekkertjes met 30 contactpunten overboord zal gooien ten voordele van een kleiner model met acht contactpunten. Dat wellicht tot ergernis van huidige iPhone-getrouwen. De oude plug is namelijk compatibel met allerlei randapparatuur, van simpele autoladers tot peperdure geluidsinstallaties. Best mogelijk dat die niet meer zouden passen, hoewel het moeilijk voorstelbaar is dat Apple daar geen adaptertje voor klaar zou hebben.

Het goeie nieuws is dat ook de nieuwe iPads en iPods die dit najaar voorgesteld zouden worden (volgens sommige bronnen zelfs samen met de iPhone) dezelfde nieuwe plug zouden hebben. Die zijn dus onderling inwisselbaar. Bovendien zou er voor een stekker met acht pinnetjes op een rij geen 'ondersteboven' meer bestaan: je kan hem in de telefoon steken zoals je wil.

4. Snel, sneller, snelst

Traditioneel is elke generatie van de iPhone sneller dan de vorige. Ook de iPhone 5 zou weer een stukje kwieker zijn. De ene bron stelt dat de nieuwe iPhone zal draaien op een A5-chip, dezelfde die in de laatste versie van de iPad zit, de andere heeft het zelfs over een nog nieuwere, nog snellere A6-chip met vier processorkernen, vergelijkbaar met de Galaxy S3, het nieuwe vlaggenschip van Samsung.

5. Verkrijgbaar in september

Volgens zowat alle bronnen - waaronder The Wall Street Journal, een krant die doorgaans zeer goed ingelicht is over Apple - zou de iPhone 5 op 12 september voorgesteld worden. Mogelijk ligt het toestel in de VS twaalf dagen later al in de winkel. Wanneer België volgt, is onbekend.

In ieder geval zou het een domme zet zijn om nu een nieuwe iPhone te kopen, tenzij het echt niet anders kan. Met een beetje meeval is het nieuwe model al binnen twee maanden verkrijgbaar. Tenminste: voor wie tijdens de eerste paar weken dat hij in de winkel ligt in de rij wil gaan staan. (TV)

Lees meer over:

Onze partners