Dave Sinardet geeft politieke commentaar op Twitter

Dave Sinardet, politicoloog aan de universiteiten van Antwerpen en Brussel, auteur en columnist, doet op Twitter aan ‘participerende observatie’.

Bekend op Twitter (deel 2) Ze hebben niet meer dan 140 tekens nodig om zich uit te drukken. De ene brengt nieuws heet van de naald, de andere deelt gedachten die de moeite van het denken waard zijn. Nog een andere vertelt banale dingen over zichzelf of nog banalere dingen over anderen. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: ze worden gevolgd. In een nieuwe reeks stelt Knack.be iedere dag een bekende Twitteraar voor. Vandaag Dave Sinardet. Morgen Lisbeth Imbo.

Naam: Dave Sinardet
Twitternaam: @DaveSinardet
Twittert sinds: 10 januari 2011
Aantal volgers: 2469
Volgt zelf: 265
Tweet: “Een federatie binnen een federatie, dat hebben ze in Bosnië-Herzegovina ook. Niet meteen een lichtend voorbeeld. #fedwallobrux”

Waarom twittert u? Dave Sinardet: “Er waren verschillende mensen die zeiden dat ik het eens moest proberen, onder meer collega’s en journalisten. Ik had de boot altijd afgehouden, niet omdat ik Twitter idioot vond, maar uit zelfbescherming. Ik kom sowieso tijd te kort met al mijn activiteiten en bovendien lijd ik wat aan uitstelgedrag. Ik had dus schrik om weer een extra afleiding bij te creëren als ik zou gaan twitteren. Helaas blijkt die vrees ondertussen niet geheel ongegrond. Al vond ik het ook wel fijn dat ik op één dag al meteen meer dan 1.000 volgers had.”

“Waarom ik uiteindelijk overstag ben gegaan? Wel, je kan het samenvatten als ‘participerende observatie’. Observatie omdat het een relevant instrument is om politiek vandaag beter te begrijpen, al mag je dat nu ook weer niet overdrijven. Het is een nieuw communicatie-instrument voor politici om contact te zoeken met pers, kiezers of achterban. Het is ook interessant om de dynamiek tussen media en politiek te zien. Er wordt nieuws gemaakt op Twitter: iemand zegt iets, dat wordt opgepikt, en de volgende dag staat het in de krant. Een van de vakken die ik geef is ‘Politieke Communicatie en Marketing’, dus ik kan daar toch moeilijk wegblijven. Dat is dus het observatie-deel.”

“Maar ik participeer natuurlijk zelf ook. Participeren helpt ook om beter te begrijpen. Daarnaast is twitter ook gewoon een kanaal om deel te nemen aan het publiek debat, en dat is iets wat ik als academicus ook zeer belangrijk vindt.. Het is daarvoor gewoon een nieuw kanaal en een nieuw format, naast degene die al bestonden. Het is ook een goede manier om in contact te komen en blijven met je ‘publiek’, met de mensen die je werk volgen. En je kan er ook de dingen die je via andere formats doet, wat verder mee verspreiden, zoals columns of interviews of mijn academisch werk. Al wil ik ook zeker niet uitsluitend over de wetstraat tweeten.”

Wie volgt u zelf? Dave Sinardet: “Ik volg uiteraard mensen die te maken hebben met de Belgische politiek, het zogenaamde wetstraatwereldje, aan beide kanten van de taalgrens. Vooral politici, journalisten en partijmedewerkers dus. Maar ook wel figuren uit de internationale politiek. Daarnaast ook collega-academici uit binnen- en buitenland. En mensen die ik grappig of interessant vind en die ik ook al via klassieke media volgde, zoals Stephen Fry of Youp Van ’t Hek. Of Nietzsche en Oscar Wilde. Er zijn accounts waarop hun quotes worden gepost, vaak een verademing tussen een heleboel nonsens over de waan van de dag. De 140 tekens van Twitter lenen zich ook wel goed tot aforismen, zoals die van Wilde.”

“Soms begin ik ook mensen te volgen die ik helemaal niet ken. Als ze iets interessant antwoorden op wat ik schrijf, of als ik ze zie passeren in een discussie. Dan kijk ik eens op hun profiel, en als ik zie dat ze vaker interessante dingen schrijven, begin ik ze te volgen. Als dan later blijkt dat ze toch niet zo boeiend zijn of veel teveel tweeten, verwijder ik ze ook weer. Zo werkt het natuurlijk.
Misschien moet ik nog wat meer mensen volgen die niets te maken hebben met de wetstraat, want soms krijg ik daarbij wel een sterk incrowd-gevoel.”

Krijgt u veel respons op Twitter? Dave Sinardet: “Dat hangt af van wat ik tweet. Meestal toch wel. Zeker als ik wat scherpere of licht provocerende zaken tweet, wat ik wel eens graag doe omdat het een goede manier is om mensen te doen nadenken. Net zoals in mijn columns probeer ik soms wat tegen het consensusdenken in te gaan, zaken in een ruimer perspectief te plaatsen dan de binnenlandse waan van de dag, want wat heeft het voor zin als je nog eens hetzelfde gaat schrijven als wat honderden voor jou al hebben geschreven. En ik houd ook wel van wat polemiek. Als je dan mensen op hun paard krijgt, is dat dus geslaagd en soms best grappig. Soms zie ik mijn tweet de volgende dag ook plots in de krant staan. Wat soms wel wat raar is, omdat het dan ineens meer gewicht lijkt te hebben dan ik eraan gegeven had.” (NC)

Volg Dave Sinardet op Twitter Volg Knack op Twitter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content