Carl Devos tweet enkel over de Wetstraat

11/04/11 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

Is er ergens ter lande een politieke discussie aan de gang? Dan kun je er zeker van zijn dat Carl Devos achteraf zijn scherpe conclusie op twitter gooit. De politicoloog van de Gentse Universiteit heeft al verschillende mensen aan het denken gezet met zijn gevatte tweets.

Carl Devos tweet enkel over de Wetstraat

Bekend op Twitter (deel 7) Ze hebben niet meer dan 140 tekens nodig om zich uit te drukken. De ene brengt nieuws heet van de naald, de andere deelt gedachten die de moeite van het denken waard zijn. Nog een andere vertelt banale dingen over zichzelf of nog banalere dingen over anderen. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: ze worden gevolgd. In een nieuwe reeks stelt Knack.be iedere dag een bekende Twitteraar voor. Vandaag Polle de Maagt. Morgen Carl Devos.

Naam: Carl Devos
Twitternaam: @devoscarl
Twittert sinds: 17 mei 2010
Aantal volgers: 6.318
Volgt zelf: 198
Tweet: "Mochten partijen luidop zeggen wat ze echt denken zou de situatie in de Wetstraat wat duidelijker zijn. Maar ze zijn zo bang van u. Zo bang."

Waarom twittert u?

Carl Devos: "Ik heb mijn twitter-account aangemaakt in de aanloop naar de verkiezingen van 2010. Er werd toen gezegd dat Twitter een interessante plek zou worden voor de verkiezingen. Dat vond ik eerlijk gezegd wat tegenvallen. Achteraf begon het uiteindelijk wel interessant te worden, maar ook dat is relatief. Je vindt er wel heel wat nieuws, bijvoorbeeld via de links die vaak bij twitterberichten staan. Je kan direct aan politici of journalisten vragen stellen of hun analyses volgen."

"Soms brengen journalisten nieuws eerst via twitter. Er zitten ook discussies tussen journalisten en politici tussen die relevant kunnen zijn. Ik gebruik dat om mensen te wijzen op belangrijke evoluties, om bepaalde feiten te duiden. Om een stelling te brengen en zien hoe er op gereageerd wordt. Ik houd mijn twitteraccount professioneel. Ik zal niet schrijven 'ik ben op een leuk feestje'. Ik tweet enkel over de Wetstraat. Ik wil mensen op dingen wijzen, ze er over laten nadenken."

"De impact van Twitter neemt toe maar blijft vooralsnog beperkt. Lang niet alle politici of Wetstraters zitten op Twitter. Van de niet-professionelen - zeg maar de gewone mens - is dat ook maar beperkt, toch in het segment waar ik actief ben. Het is dus voor een groeiende, maar nog steeds beperkte incrowd."

"Twitter is een interessant medium, als werkinstrument. Het is eenvoudig, snel en direct. Je kan direct met een politicus in contact treden. Door Twitter hoef je geen brief of e-mailadres te schrijven. Al moet je natuurlijk oppassen met die snelheid. Gecombineerd met de bondigheid van 140 tekens is dat niet meteen dé format voor weloverwogen nuance. Je moet er dus verstandig mee omgaan. Want de kranten pikken steeds meer op van twitte.. Wat op twitter staat kan morgen ook in de krant komen."

Wie volgt u zelf?

Carl Devos: "Enkel mensen die relevant zijn voor mijn werk. Politici en journalisten dus en ook een paar persoonlijk vrienden, maar dat blijft zeer beperkt. Dat is ook de reden waarom ik een Twitter heb, maar geen Facebook. Dat laatste is zo persoonlijk. Daar moet je 'vrienden' worden en zo. Daar ben ik niet mee bezig. Ik weet wel dat sommige politici dat ook gebruiken als communicatiemiddel, maar ik niet. Ik houd het liever strikt professioneel. "

Krijgt u veel respons op Twitter? Carl Devos: "Dat gebeurt wel, ja. Soms ontstaan er zelfs kleine discussies op Twitter. Vorige week nog, met Siegfried Bracke over de regeringsvorming. Toen zag ik ook enkele mensen aan hun volgers vertellen dat ze de discussie tussen mij en Siegfried Bracke heel interessant vonden, dat is wel boeiend."

"Er komt nogal wat reactie op de dingen die ik tweet, maar ik reageer daar zelden op. Voor je het weet ben je met niets anders dan met dat twittergedoe bezig. Ik reageer alleen op mensen die ik ken of op tweets die uit tussenuit springen. Op een positieve of negatieve manier. Ik doe dat gewoon omdat ik niet enkel nog maar met Twitter bezig wil zijn. En ik krijg nog altijd veel meer reacties op een gesprek op radio of tv of na een column in de krant." (NC)

Volg Carl Devos op Twitter

Volg Knack op Twitter

Lees meer over:

Onze partners