Brussel is Europese stad met de meeste files

19/04/10 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

Dat blijkt uit de anonieme snelheidsgegevens van de navigatietoestellen van TomTom.

Brussel is Europese stad met de meeste files

© Belga

Uit anonieme snelheidsgegevens van de navigatietoestellen van TomTom blijkt dat Brussel de Europese stad is met de meeste files.

Dagelijkse moeten autobestuurders op de Brusselse hoofdwegen rekening houden met vertragingen van meer dan 37,7 procent. TomTom spreekt over fileverkeer als de autorijders zeventig procent of minder van de toegestane snelheid kunnen rijden.

Ook in Polen is autorijden niet altijd een pretje en zeker niet in Warschau. De hoofdstad prijkt op de tweede plaats en Wroclaw volgt op de derde plaats.

Ondanks de filetoeslag die bestuurders in Londen moeten betalen, staat de Britse hoofdstad op de vierde plaats. Ook de steden Belfast en Edinburgh staan in de top tien. In Frankrijk is het al iets aangenamer om te rijden zolang je maar de hoofdstad Parijs en Marseille mijdt.

De stad met de meeste files in Duitsland is München met een 28e plaats. Essen, Hamburg, Stuttgart, Keulen, Düsseldorf en Berlijn staan tussen de 31e en de 38e plaats. Lager in de lijst staan nog eens zes andere Duitse steden waarmee het land meer dichtgeslibde steden telt dan eender welk ander land.

Relaxt rijden

Wie heel relaxt wil rijden, moet naar de Scandinavische landen. Amper drie steden uit die regio staan in de top twintig. De Noorse hoofdstad Oslo staat op de 16e plaats met 26 procent wegopstoppingen. In de Zweedse hoofdstad Stockholm is dat aantal slechts 6 procent.

Het land waar zelden files voorkomen, is Spanje. De toeristische trekpleister Barcelona staat van de Spaanse steden het hoogst genoteerd op de 17e plaats. Alle andere grote steden bengelen onderaan en Zaragoza sluit zelfs het lijstje af. Daar zijn er maar vertragingen van 1,5 procent.

Lees meer over:

Onze partners