Apple wint proces tegen Samsung (en 1 miljard dollar)

© Reuters

Samsung heeft zijn smartphones van Apple afgekeken, besliste een jury in het Amerikaanse San Jose. Bijgevolg moeten de Koreanen Apple nu 1,05 miljard dollar.

Die schadevergoeding van omgerekend 840 miljoen euro is indrukwekkend, maar lang niet zoveel als de 2,5 miljard dollar (2 miljard euro) die Apple oorspronkelijk wilde. Ook Samsung vond op zijn beurt dat Apple zijn patenten geschonden had. Het wilde daar 399 miljoen dollar (320 miljoen euro) voor, maar de jury wees dat af.

Uiteindelijk vindt de jury dat Samsung zijn smartphones heeft afgekeken van de iconische iPhone. Samsung jatte ook de bekende ‘pinch-to-zoom’-beweging om een plaatje op het scherm groter of kleiner te maken, en een reeks andere hardware- en softwarepatenten, oordeelde de jury.

Geen einde
Apple en Samsung lagen al meer dan een jaar met elkaar in de clinch. Dit proces is het voorlopige hoogtepunt, maar niet het einde van het verhaal. Zo heeft Samsung al laten weten zich te verzetten tegen het vonnis. “We gaan onmiddellijk actie ondernemen om een verzoek in te dienen met de bedoeling dat de beslissing omgekeerd wordt. Als dat niet lukt, zullen we beroep aantekenen”, zo staat in een persbericht van Samsung.

Er zijn ondertussen ook in andere landen processen aan de gang over dezelfde materie. Net als weinigen het verwonderlijk vonden dat Apple deze zaak won op een paar kilometer van zijn Amerikaanse hoofdkwartier, kreeg Samsung gisteren gelijk van een rechtbank in Seoel.

Apple tegen Google

Samsung en Apple zijn samen goed voor meer van de helft van de wereldwijde smartphoneverkoop. Maar al is Samsung concurrent nummer één, het is Apple wellicht niet alleen te doen om dat ene Koreaanse merk. In bredere zin gaat het tussen Apple en Google, met zijn mobiele besturingssysteem Android.

Dat draait niet alleen op Samsung-smartphones, maar ook op die van een hele reeks andere fabrikanten. Al is de iPhone de populairste smartphone, Android is het dominante besturingssysteem.

Android vernietigen

Bij Apple vindt men echter dat Android een schaamteloze kopie is van iOS, het besturingssysteem van de iPhone en de iPad. De vorig jaar overleden Apple-oprichter Steve Jobs zwoer bij leven en welzijn dan ook dat hij Android zou vernietigen.

Of het zover komt, valt te bezien. In ieder geval is met dit proces een precedent neergezet. Android-makers zullen vanaf nu harder hun best moeten doen om hun producten te differentiëren van die van Apple. (TV/RDM/Belga)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content