Apple steeds minder groen

10/07/12 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:05

Apple wil zijn computers niet langer laten testen op milieuvriendelijkheid door het Amerikaanse Epeat. De nieuwste laptop zou immers niet voldoen aan de criteria.

Apple steeds minder groen

© Reuters

Epeat, een samenwerkingsverband tussen het Amerikaanse milieuagentschap EPA en elektronicafabrikanten, is een belangrijke internationale rating voor de milieuvriendelijkheid van IT-materiaal. De organisatie is ook een overlegplatform waar groene technologieën en methodes uitgewisseld kunnen worden.

Epeat geeft elektronica een label op basis van onder meer energiezuinigheid en milieuschade bij de productie. Een van de belangrijke bepalingen is ook de recycleerbaarheid van de producten. Daarvoor moeten ze met eenvoudig gereedschap uiteen te halen zijn, zodat componenten vervangen of gerecycleerd kunnen worden.

Design

Maar Apple wil niet langer aan die criteria voldoen. De fabrikant trekt 39 producten zoals laptops, computers en monitors terug uit de Epeat-registratie. "Volgens Apple gaat hun design een richting uit die niet langer met de Epeat-vereisten overeenkomt", zegt Robert Frisbee, hoofd van het agentschap, in de krant Wall Street Journal.

De MacBook Pro, de nieuwste laptop van het bedrijf, was een teken aan de wand. Techneuten merkten al snel op dat het toestel onmogelijk volledig uiteen te halen was. Onder meer het scherm en de batterij waren vastgelijmd, waardoor de componenten niet te vervangen of te recycleren zijn. Volgens Frisbee zou het product daardoor geen Epeat-label krijgen. "Als een batterij op het chassis gelijmd is, betekent dit dat je noch het chassis noch de batterij kunt recycleren", zegt hij.

De beslissing kan ook voor Apple belangrijke gevolgen hebben, want Amerikaanse overheidsdiensten vereisen een Epeat-certificaat voor 95 procent van hun IT-aankopen. Ook voor scholen, organisaties en veel bedrijven is de Epeat-rating een belangrijke factor in het aankoopbeleid. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners