Apple onthult iPhone 5: langer, dunner, lichter

12/09/12 om 20:37 - Bijgewerkt om 20:37

Apple heeft zoals verwacht een nieuwe versie van de iPhone onthuld. De iPhone 5 is de zesde editie van de populaire smartphone.

Apple onthult iPhone 5: langer, dunner, lichter

© Reuters

De iPhone 5 is 18 procent dunner (7,6mm) en 20 procent lichter (112 gram) dan zijn voorganger, de iPhone 4S. Phil Schiller, marketing director van Apple, had het op de persconferentie in San Francisco over "een echt juweeltje" en "de dunste smartphone ter wereld".

Langer scherm

De iPhone 5 is even breed maar iets langer (123,8mm) door een groter scherm: 4 inch in plaats van 3,5. Dat maakt dat er een extra rij iconen van apps op het beginscherm staat. Nadeel is wel dat het toestel niet meer in de hoesjes uit het verleden past.

Het scherm heeft een 16:9-beeldverhouding zoals breedbeeldtelevisies, ideaal voor video. Aan de 8 megapixelcamera is ten opzichte van de iPhone 4S weinig of niets veranderd, al zijn er wel extraatjes in de camerasoftware. Zo kan je nu langgerekte panoramafoto's maken, en foto's maken terwijl je video schiet.

Verder beschikt de iPhone 5 over een nieuwe, krachtigere A6-processor en ondersteunt hij de 4G-techniek LTE, met downloadsnelheden tot 100 MB per seconde. Volgens Apple is het apparaat 2 keer zo snel als zijn voorgangers en is de batterij goed voor 8 uur lang internetten via 4G.

In België vanaf 28 september De iPhone 5 is vanaf 21 september te koop in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Frankrijk en Duitsland. In onder andere België en Nederland ligt hij een week later in de winkel.

De prijs blijft in de Verenigde Staten hetzelfde zoals bij de iPhone 4S. Hij zal in Europa over de toonbank gaan vanaf 679 euro. De voorgangers worden goedkoper.

Zoals verwacht heeft de iPhone 5 ook een nieuwe, kleinere dataplug. Het toestel blijft in principe compatibel met allerlei randapparatuur. Daar is wel een tussenstukje voor nodig. Dat zal in de VS alvast 29 dollar (22,5 euro) kosten. (KVDA/TV)

Aandeel zakt meteen

De iPhone is het meest succesvolle product van Apple, en leverde het bedrijf de voorbije jaren al bijna 120 miljard dollar aan inkomsten op. Beleggers blijken niet meteen overtuigd: het aandeel van Apple zakte tijdens de voorstelling al met een half procent. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners