Apple licht bouw 'ruimteschiphoofdkwartier' toe

24/05/12 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

Apple ziet het groots. Het bedrijf gaf meer uitleg over zijn plannen voor de bouw van een nieuwe Apple-campus in Cupertino, Californië.

Apple licht bouw 'ruimteschiphoofdkwartier' toe

© Reuters

Apple verstuurde een e-mail naar alle inwoners van Cupertino waarin het bedrijf zijn plannen voor het nieuwe hoofdkwartier toelichtte. Het bericht was een herhaling van de uitleg van Steve Jobs in 2011, maar was vooral bedoeld om de inwoners op de hoogte te houden.

Futuristisch en ecologisch

De plannen van Apple zijn allesbehalve bescheiden te noemen. Voor het project gaan er 26 gebouwen tegen de vlakte en het zal meer dan 260.000 vierkante meter beslaan. Het gebouw zal uiteindelijk plaats bieden aan zo'n 13.000 werknemers.

Het futuristische cirkelvormige gebouw zal bovendien een ecologisch verantwoord project zijn. "Wat nu nog een gebied vol asfalt is, zal veranderen in bijna 120 are groen gebied", zegt financieel directeur Peter Oppenheimer. Een ecologisch weinig belastende energiecentrale zal het gebouw van elektriciteit voorzien, samen met het dak dat volledig zal bestaan uit zonnepanelen. Die panelen alleen al zouden het 'ruimteschip' kunnen voorzien van vijf megawatt.

Neusje van de zalm Het gebouw zal voorzien zijn van alle comfort. Naast onderzoeks- en ontwikkelingscentra is er ook een ruime ondergrondse garage voorzien. Werknemers die aan hun conditie willen werken, zullen terecht kunnen in het fitnesscentrum. In het midden van het cirkelvorming gebouw zal een park aangelegd worden, waar de medewerkers een luchtje kunnen scheppen.

De burgemeester van Cupertino zei alvast voorstander te zijn van het project. "Er bestaat geen twijfel over dat we dit zullen goedkeuren", zei hij. Apple hoopt in 2013 met de werkzaamheden te kunnen starten, zodat het bedrijf het gebouw in 2015 in gebruik kan nemen. (GM)

Lees meer over:

Onze partners