Apple gooit Google Maps van iPhone

12/06/12 om 00:22 - Bijgewerkt om 00:22

Technologiegigant Apple dumpt Google als leverancier van landkaarten voor zijn iPhone en iPad. Die krijgen een update en gebruiken vanaf nu Apples eigen kaarten.

Apple gooit Google Maps van iPhone

© Reuters

iOS6, het vernieuwde besturingssysteem voor de iPhone en iPad, werd voorgesteld op Apples Worldwide Developers Conference in San Francisco. Meest opvallend is dat Apples mobiele producten kaarten van eigen makelij meekrijgen. Tot nog toe werden die geleverd door Google.

Gratis navigatie
Nieuw is ook dat de iPhone voor het eerste gratis gps-navigatie krijgt. Daarmee maakt Apple een inhaalbeweging op Googles besturingssysteem Android, dat die dienst al meerdere jaren aanbiedt. Wie gps-navigatie wilde op Apple-producten, moest daar aparte applicaties voor aankopen.

Ook Siri, de stemgestuurde digitale assistent op de iPhone, krijgt er nieuwe capaciteiten bij. Siri zal niet alleen gebruikt kunnen worden om de nieuwe gps-functie te bedienen, maar ook om rechtstreeks berichten op Facebook en Twitter te plaatsen, om filmtrailers en sportscores op te vragen, en om reservaties te maken op restaurant.

Duik
Apple stelde in San Francisco ook een reeks nieuwe computers voor. Dat alles blijkbaar niet tot voldoening van de markten, want het aandeel Apple maakte vervolgens een duik van 1,5 procent. De langverwachte iPhone 5 wordt later dit jaar gelanceerd. (TV)

Lees meer over:

Onze partners