Amerikaans senator wil internet kunnen afsluiten

21/06/10 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:26

Hij wil, net zoals China, de macht hebben het internet af te sluiten bij aanvallen via het internet.

Amerikaans senator wil internet kunnen afsluiten

© Belga

Senator Joseph Lieberman heeft een wetsvoorstel ingediend dat de Amerikaanse overheid toelaat het internet af te sluiten voor haar burgers bij een cyberaanval. Met de zogenaamde 'kill switch' zou de macht over het Amerikaanse internet volledig bij president Barack Obama liggen.

Het wetsvoorstel van Lieberman zou een momenteel nog onbestaand Centrum voor Cyberveiligheid en Communicatie, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, het recht geven om kritieke infrastructuur te beschermen tegen hackers.

Lieberman verzekerde de tegenstanders van het voorstel al dat de regering geen volledige controle krijgt over het internet. "Enkel in tijden van oorlog moet de overheid dat recht hebben." China kan als enige land reeds zijn internet of delen ervan afsluiten. "De Amerikaanse overheid moet dat ook kunnen.", klinkt het.

Volgens de senator wordt het internet dagelijks op de proef gesteld door andere landen, die een zwakke plek proberen te vinden. Hij wil dan ook dat internetaanbieders elk moment kan bevolen worden het inkomende internetverkeer te blokkeren.

Lees meer over:

Onze partners