70 procent minder inbraken door onzichtbare DNA-spray bij proefproject

20/02/12 om 10:19 - Bijgewerkt om 10:19

De synthetische DNA-spray (SDNA), waarmee kostbare voorwerpen met een onzichtbare vloeistof worden gemerkt, deed in een proefwijk het aantal inbraken dalen met 70 procent.

De synthetische DNA-spray (SDNA), het antidiefstalsysteem waarbij kostbare voorwerpen met een onzichtbare vloeistof worden gemerkt, schrikt inbrekers wel degelijk af. In anderhalf jaar tijd is het aantal inbraken in de Dendermondse testwijk Sint-Gillis met 70 procent gedaald. Dat meldt het Het Laatste Nieuws.

Als allereerste in België beveiligde de wijk Sint-Gillis in Dendermonde zich in oktober 2010 met 'synthetisch DNA'. Duizenden inwoners kochten de SDNA-spray (kostprijs 89,25 euro) met een onzichtbare, onuitwisbare merkvloeistof om al hun kostbaarste bezittingen mee te besproeien. De vloeistof bevat een unieke DNA-code met informatie over de eigenaar en is te detecteren met UV-licht.

Politiepatrouilles met UV-licht

In de wijk en op elk beveiligd huis werden posters gehangen om dieven voor het nieuwe systeem te waarschuwen en de politie patrouilleert geregeld met een UV-licht om auto's en spullen in wagens te controleren.

Inbraken verhuizen

Sinds de invoering van het systeem is er nog maar één inbraak geweest in een huis met SDNA-beveiliging. "In de hele wijk is het aantal inbraken met 70 procent gedaald", aldus burgemeester Piet Buyse. Terwijl we vroeger 41 inbraken hadden in een halfjaar, zijn er dat nu nog maar 14. En het blijft dalen." Al verschuiven de inbraken wel naar andere delen van de stad.

Ook andere Vlaamse gemeenten en steden willen het systeem invoeren. Antwerpen en Mechelen lanceerden eind vorig jaar ook een SNDA-proefproject. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners