Rudi Rotthier

Spookscholen

Het heeft iets potsierlijks. Als bepaalde statistieken kloppen zijn er 30.000 spookscholen in Pakistan.

Het heeft iets potsierlijks. Als bepaalde statistieken kloppen zijn er 30.000 spookscholen in het land (zie ook Knack van 29 september), maar na goed een maand van soms slappe, soms verwoede pogingen ben ik er nog niet in geslaagd er een te bezoeken.

Ik sta op het punt om een school in Karachi te bezoeken wanneer er rellen uitbreken en de organisatie die me zou brengen niet langer haar voertuig en mijn vel wil riskeren. Ik krijg dan foto’s te zien, beelden van vervallen lokalen, die me, als een verre verwant van de ongelovige Thomas, maar matig bevredigen.

Om allerlei redenen kan het daarna ook niet, de rellen duren verder, ik heb afspraken en moet op weg naar verdere bestemmingen. Ik heb intussen wel spookklasjes gezien – klassen waarvoor een leraar betaald wordt die nooit opdaagt, maar echt spectaculair ziet zo’n klas er niet uit: het lokaal doet dan gewoon dienst als stapelplaats.

De kranten in Karachi berichten over een school met ruim 1000 leerlingen die, in duistere omstandigheden, verkocht werd aan een industrieel die er een fabriekje wil bouwen. Rond deze school, misschien een toekomstige spookschool, voeren ouders en leerlingen actie, want van de ene dag op de andere stonden de leerlingen op straat. Maar veel kans maken de protesten niet, want de verkoop wordt blijkbaar door de autoriteiten ondersteund.

Tijdens een volgende tocht beland ik in het districtshoofdstadje Mithi, waar Karim, een plaatselijk journalist, de statistieken heeft opgevraagd en de optelling heeft gemaakt. Er zijn in het district, voor een bevolking van 1,5 miljoen mensen, officieel 4.400 scholen. 1.300 daarvan zijn spookscholen, maar dan echte spookscholen, gefinancierd door de overheid, met betaalde leraars, maar zonder gebouw en zonder leerlingen. Er resten dus 3.100 echte scholen.

‘Iedereen weet ervan’, zegt een schoolhoofd, die werkt met klassen van gemiddeld 65 leerlingen, en die ook enkele spookleraars betaalt, ‘iedereen vindt het erg en zelfs wraakroepend, maar er valt niks tegen te beginnen. Het lokaal parlementslid is betrokken partij, de provinciale parlementsleden zijn betrokken, en de leraars die hun loon trekken en niet moeten werken, zullen ook niet protesteren. Hoe protesteer je tegen cijfertjes in een begroting?’

Protesteert hij niet omdat bepaalde leraars in zijn school wegblijven en toch betaald worden?

‘Neen, want die genieten politieke steun. Als ik protesteer, verlies ik allicht meer dan ik win.’

Overigens, signaleert hij: weet je wiens auto je als taxi gebruikt? ‘De chauffeur is een spookambtenaar op het ministerie voor Landbouw. Hij ontvangt zijn loon van het ministerie, gaat een keer per maand handjes schudden en de rest van de tijd rijdt hij rond in zijn taxi.’


Rudi Rotthier

Met dank aan Fonds Pascal Decroos



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content