Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

25/06/10 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:17

Spekbuik en praalhans

Vlaanderen heeft zijn symbolische leider gekozen: een uit friet en mayonaise gewonnen spekbuik met veel praat en weinig smaak.

Vlaanderen heeft zijn symbolische leider gekozen: een uit friet en mayonaise gewonnen spekbuik met veel praat en weinig smaak die ongezond eet en leeft, en wiens vrouw hem de dag voor de verkiezingen via het meest gelezen dagblad van het land liet weten dat ons Liesbeth in haar broek had gedaan.

In dezelfde krant vertrouwde ze de leider ook toe dat onze Simon had gevraagd of hij eens bij zijn papa mocht gaan logeren. De jongen leefde in de overtuiging dat zijn ouders uit elkaar waren.

Dat meldde ze via een dagblad aan haar echtgenoot, en meteen aan de rest van Vlaanderen. Wie doet zoiets? In het meest gelezen weekblad vertelden zijn kinderen dat ze niet begrepen hoe hun mama verliefd kon zijn op zo'n dikke man. Wie laat in 's hemelsnaam zijn kinderen, 2 tot 9 jaar oud, interviewen door Dag Allemaal?

Ook Wallonië heeft een symbolische leidsman gekozen: een pronkzuchtige praalhans die geregeld naar Parijs spoort voor cosmetisch oplapwerk en die aan het hoofd staat van de meest corrupte partij van West-Europa. En daar mag u de Balkan aan toevoegen. Alleen al om alle aan het licht gekomen schandalen binnen de PS op te sommen, is een Knack Extra nodig, aan alle verborgen schandalen mag een mens niet denken. En drink u in Wallonië geen delirium, of u laat vanaf de laatste plaats alle lijsttrekkers ver achter u.

Wat een land, wat een land. Is men verbaasd dat grote geesten, ook in minder grote lichamen, willen emigreren? Wij overwegen stilaan zelf om in Montpellier te gaan wonen. Misschien valt in het appartement van Lutin Mary wel een kamertje te huren, het is daar groot genoeg. Wie een ontslagvergoeding van 750.000 euro in zijn portemonnee heeft zitten, kan zich een iets ruimere behuizing veroorloven.

Waar was Lutin trouwens tijdens de verkiezingen? Iemand iets gehoord van B-Plus, zijn partij die de natie ging redden? Nee: in de hele campagne is van B-Plus of van Lutin niet gesproken. Ja, in het grote verkiezingsdebat van VTM kwam hij één minuut aan het woord, waarvan 58 seconden onverstaanbaar vanwege het luide boegeroep van het publiek. Op de VRT werd hij in de zondvloed van verkiezingsprogramma's niet genoemd. Idem in de dagbladen.

Of nee wacht, dat is niet waar. In De Standaard één keer, zij het in het katern Economie. Daar brachten ze een uitgebreide reeks met als kop 'Geld maakt gelukkig', met elke dag een portret van iemand die schandelijk veel verdient in vergelijking met wat hij uitricht. Eerste in het rijtje: Lutin Mary! Echt waar, wij verzinnen het niet. Geweldige keuze.

'Bij zijn ontslag op de VRT werd hij afgeschilderd als een graaier, hoewel hij maar de helft verdiende van zijn voorgaande loon', stond in de inleiding boven het artikel. Lutin kreeg bij de VRT 300.000 euro per jaar. Hij mocht ook elke maand voor 10.000 euro gaan opeten in de duurste restaurants van de stad, dat is voor 5 miljoen frank per jaar! Voor 5 miljoen frank per jaar schransen, dat moet zowat het summum van decadentie zijn. Daar bovenop trok hij een vertrekpremie van 750.000 euro, als beloning voor het slechte werk dat hij blijkbaar had geleverd.

Maar dat alles was, volgens de betrokkene zelf, minder dan de helft van zijn vorige loon bij KPMG. Het wordt je groen en geel voor de ogen als je het leest. Lutin: 'Van alle plekken waar ik gewerkt heb, was ik het minst graag in Londen. Ik leefde er tussen de traders van de City. Zij kenden maar één gespreksonderwerp: geld.'

Als Mischaël Modrikamen een zetel kon pakken, dan heeft Lutin een grote kans laten liggen. En met hem het hele land.

Koen Meulenaere

Onze partners