Spanje beperkt recht op abortus voor minderjarigen

Voortaan hebben meisjes van 16 en 17 de toelating van hun ouders nodig voor een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. De Partido Popular van premier Rajoy keurde daartoe een wetsontwerp goed.

Het Spaanse parlement keurde gisteren een wetsontwerp goed dat het recht op abortus wijzigt, een wet van 2010 van de vorige socialistische regering-Zapatero. Voortaan moeten minderjarige meisjes die ouder zijn dan 16 de toelating van hun ouders krijgen om tot abortus over te gaan. Eind 2013 had de ministerraad de abortuswet al verstrengd.

Maar in september 2014 moest premier Mariano Rajoy van de conservatieve Partido Popular, die over een absolute meerderheid beschikt in het parlement, zijn geplande hervorming van de wet nog inslikken. Massale betogingen schrikten toen het land op om het recht op abortus te verdedigen. Minister van Justitie en partijgenoot Alberto Ruiz-Gallardón moest opstappen.

Spaans premier Mariano Rajoy.
Spaans premier Mariano Rajoy.© Reuters

Ditmaal wil het ontwerp meer mensen op één lijn krijgen. Het moet volksprotest vermijden en tegelijk de rechtervleugel van Rajoys Volkspartij tevredenstellen. Met de lokale en parlementsverkiezingen in het vooruitzicht – over respectievelijk enkele dagen en maanden – wil de premier zijn meerderheid versterken zonder risico’s te nemen. Het was dus de Volkspartij-fractie die gisteren het wetsontwerp indiende.

Twaalf procent meisjes doet het zonder toestemming

Parlementslid Marta Gonzalez van de Volkspartij verdedigde het wetsontwerp in het Spaanse halfrond. Het moet volgens haar de ‘aberratie’ oplossen, die minderjarige meisjes ertoe brengt abortus te plegen zonder de toelating, de raad en de steun van hun ouders.

Spanje beperkt recht op abortus voor minderjarigen
© iStock

Meisjes van 16 en 17 zullen voortaan dus de officiële instemming van hun ouders nodig hebben als ze tot abortus willen overgaan. In geval van conflicten wordt het burgerlijk wetboek gevolgd en moet een rechter de knoop doorhakken.

Dat was tot gisteren anders. Meisjes van 16 en 17 mochten volgens de wet van 2010 hun zwangerschap onderbreken zonder hun ouders daarvan op de hoogte te brengen. Volgens de Spaanse vereniging van abortusklinieken ACAI doet slechts 12 procent van de 16- en 17-jarige meisjes dat, terwijl 88 procent uit diezelfde leeftijdsgroep abortus pleegt met de instemming van hun ouders.

‘Rajoy verraadt zijn kiezers’

De conservatieve drukkingsgroep Derecho a vivir (‘Recht op leven’) overhandigde een petitie met 23.500 handtekeningen aan de parlementsleden van de Partido Popular. Daarin vroeg woordvoerster Gador Joya hen om geen wettekst goed te keuren die ‘de voortzetting van de wet van 2010 onderschrijft’.

Volgens Joya verraadt premier Rajoy zijn verkiezingsbelofte om het recht op leven te verdedigen, waarmee hij 11 miljoen kiezers kon overtuigen. Daarmee verwijst ze naar een welbepaalde zin uit Rajoys verkiezingsprogramma van 2011. Rajoy beloofde toen om ‘huidige reguleringsmodel’ te veranderen om ‘de bescherming van het recht op leven’ te versterken.

Een betoging van de anti-abortusbeweging 'Derecho a vivir' eind 2013 in Madrid.
Een betoging van de anti-abortusbeweging ‘Derecho a vivir’ eind 2013 in Madrid.© Reuters

Tegenstanders in oppositie én eigen partij

De Partido Popular wil met amendementen op haar wetsontwerp voorkomen dat de mogelijkheid tot abortus als een recht wordt geïnterpreteerd. In de eigen rangen hebben drie leden van het Congres van Afgevaardigen en vijf senatoren immers een brief verspreid. Die moest hun partijgenoten in het halfrond ervan overtuigen om het wetsontwerp niet te steunen. De wettekst zou volgens de briefschrijvers het recht op abortus in de eerste 14 weken versterken.

José Luis Centella, woordvoerder van het linkse Izquierda Unida in het Spaanse Congres van Afgevaardigden, stelt het ‘ranzige en reactionaire electoralisme’ aan de kaak. De voorzitter van centrumpartij Unión Progreso y Democracia (UpyD), die ook heeft tegengestemd, had het over een ’terugkeer naar het verleden’.

Dit wetsontwerp is een bedreiging voor de gezondheid van jongeren

Federación de Planificación Familiar Estatal (FPFE)

Volgens de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) heeft de hervorming gevolgen voor slechts ‘0,4 procent van de zwangerschapsonderbrekingen’, maar gaat het daarbij wel om ‘extreem erge gevallen’.

De FPFE, een ngo die seksuele en reproductieve rechten beschermt, heeft het over ‘een bedreiging voor de gezondheid van de jongeren, die zich nu genoodzaakt kunnen zien om op illegale en gevaarlijke wijze abortus te plegen’. Nog volgens die organisatie werden in 2014 minder dan 4.000 van de in totaal 108.000 abortussen uitgevoerd bij minderjarigen van 16 en 17. Minder dan 500 onder hen kregen niet de toestemming van hun ouders.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content