Spaans oppositielid stemt vóór strengere abortuswet... per ongeluk

16/04/15 om 10:46 - Bijgewerkt om 11:52

Pedro Sánchez, secretaris-generaal van de socialistische partij PSOE, stemde onopzettelijk voor het wetsontwerp van de conservatieve Partido Popular. Sánchez verontschuldigde zich, maar op de sociale media heerst hilariteit.

Het parlementslid uit een voorstad van Madrid drukte per ongeluk op het foute knopje tijdens het debat over de nood aan ouderlijke toestemming wanneer 16- en 17-jarigen willen overgaan tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. De regerende Volkspartij van premier Mariano Rajoy, die een absolute meerderheid geniet, kreeg het wetsontwerp moeiteloos door het parlement.

Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez. © Reuters

Sánchez verontschuldigde zich na het goedkeuren van het wetsontwerp over abortus, waar zijn eigen partij tegen is. 'Ik ben vastberaden wat mijn engagement betreft tegenover de vrijheid van vrouwen jonger dan achttien. Ik heb het altijd publiekelijk verdedigd. Ik betreur mijn vergissing', tweette hij.

De sociale media spaarden de man echter niet. Sommige gebruikers vergeleken Sánchez met Homer Simpson, die ooit een kernramp kon vermijden door te raden op welk knopje hij moest drukken in noodgevallen.

Vorig jaar moest de Volkspartij haar plannen om de abortuswetgeving van de Arbeiderspartij (PSOE) terug te schroeven nog intrekken na openbaar protest. Die zouden de toepassing van abortus beperkt hebben tot zwangerschappen na verkrachting of tot gevallen waarin de gezondheid van de moeder ernstig in gevaar is.

Nu slaagde de Partido Popular er dus in om 16- en 17-jarigen te dwingen om de toestemming van hun ouders te krijgen, vooraleer ze tot abortus kunnen overgaan. De nieuwe wetgeving kan vanaf juni in werking treden.

(NC)

Lees meer over:

Onze partners