SP.A opent de jacht op vakantiehuizen

17/09/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 18/09/13 om 09:03

Bron: Belga

De Vlaamse socialisten hebben het gemunt op de weekend- en vakantieverblijven. "Die moeten we niet langer fiscaal belonen. De intrestaftrek daarvoor mag gevoelig verkleinen of zelfs verdwijnen", vindt minister van Wonen Freya Van den Bossche.

SP.A opent de jacht op vakantiehuizen

© Belga

De minister ziet geen enkel redelijk argument om de fiscale voordelen voor buitenverblijven te behouden, zegt ze aan De Morgem De Standaard en Het Nieuwsblad. "Wie een huis heeft, kan één keer genieten van een intrestaftrek. Wie twee huizen heeft, mag twee keer aftrekken van de belastingen. Is dat fair? Mijn partij wil die verblijven niet extra belasten, zoals de Franse president Hollande doet. Ik wil mensen niks afpakken. Dit heeft niks te maken met afgunstsocialisme, dat stadium is mijn partij al lang voorbij."

Woonbonus

De SP.A maakt bij tweede verblijven een onderscheid tussen wie de woning verhuurt en wie de woning gebruikt als weekend- of vakantieverblijf. De verhuurders wil de SP.A net aanmoedigen. Wie zo'n woning verhuurt tegen richthuurprijzen, zou wel extra fiscale voordelen krijgen. "Zij behouden ook het recht op de verhoogde woonbonus voor hun eerste woning", zegt Van den Bossche. "Zo kunnen we de huurprijzen ook betaalbaar houden." Wie nu een tweede woning koopt, verliest zijn toeslag op de woonbonus. Van den Bossche vindt het rechtvaardig om die toeslag te behouden voor mensen die hun tweede woning verhuren.

Volgende regering beslist

Na de verkiezingen van 2014 is het aan de nieuwe Vlaamse regering om te beslissen hoe de woonbonus er in de toekomst zal uitzien. De verschillende partijen hebben alvast hun voorstel klaar voor de kiezer. De vastgoedsector vreest intussen voor ondoordachte beslissingen, die de huizenmarkt danig dooreen zullen schudden. (Belga/TV)

Onze partners