Slechts 1 procent Fransen heeft 'volle vertrouwen' in Hollande

05/09/14 om 23:02 - Bijgewerkt om 23:02

De Franse president François Hollande staat op een naoorlogs dieptepunt in de populariteitspolls. Volgens een enquête van Le Figaro Magazine krijgt hij de steun van 13 procent van de Fransen, en slechts 1 procent geeft hem het 'volle vertrouwen'.

Slechts 1 procent Fransen heeft 'volle vertrouwen' in Hollande

Hollande praat met de media voor de NAVP-top © Reuters

Deze peiling werd afgenomen voor en terwijl het nieuws over het boek van Valérie Trielweiler zich verspreidde.

In dat boek, Merci pour ce Moment, dat ze schreef over de periode die ze als partner van Hollande in het Elysée doorbracht, meldde Trierweiler onder meer dat de president officieel de problemen van de armen ter harte name, maar in de praktijk laatdunkend sprak over wat hij "de tandenlozen" noemde.

In een ontmoeting met de pers in het kader van de NAVO-top verdedigde Hollande zich tegen de beschuldiging. Armen en armoede "zijn de reden waarom ik politiek ben gaan bedrijven".

Werkloosheid

Het boek van Trierweiler is niet het enige probleem van Hollande.

Twee weken geleden viel zijn regering in ruzie uiteen. De nieuwgevormde regering verloor meteen een staatssecretaris die betrapt was op belastingfraude ("ik was nalatig, niet frauduleus", verdedigde hij zich).

Maar bovenal: de Franse economie wil maar niet draaien. De werkloosheid blijft torenhoog, en neemt nog toe.

De cijfers van Le Figaro Magazine liggen iets lager dan die van andere peilingen. Zo komt Hollande in een andere enquête, over een licht verschillende periode afgenomen, op 19 procent eerder positieve commentaren, een daling met 4 procent tegenover een maand geleden.

(RR)

Onze partners