Marleen Finoulst
Marleen Finoulst
Hoofdredacteur Bodytalk en arts
Opinie

20/12/11 om 18:35 - Bijgewerkt om 18:35

Seks is gezond

Gezonde leefgewoonten hoeven niet saai te zijn: seks, bijvoorbeeld, biedt heel wat gezondheidsvoorde

Neem nu het vrouwelijk orgasme. Vrouwen produceren op hun hoogtepunt beschermende substanties die zorgen voor een chemische kettingreactie met tal van bekende en minder bekende gunstige effecten op de bloedcirculatie, de spierkracht en zelfs de ademhaling. Dat staat te lezen in het nieuwe boek dat de Franse seksuoloog Yves Ferroul schreef met journaliste Elisa Brune (Het geheim van de vrouw. Uitgeverij Contact).

Voordelen zijn er trouwens ook in overvloed voor de genietende man. Zo zouden ejaculaties het risico op prostaatkanker verminderen, al is dat moeilijk hard te maken. Vroeger noemde men prostaatkanker de pastoorsziekte, omdat seksueel actieve mannen minder risico lopen op prostaatkanker dan celibataire priesters. Die term is ondertussen wel achterhaald...

Over prostaatkanker brengen we deze maand in Bodytalk nog interessant nieuws: in de Verenigde Staten wil een federale adviescommissie de vroegtijdige opsporing ervan stopzetten, zij het onder luid protest.

Missionarishouding

Maar we wijken af. We zouden het over seks hebben. Afhankelijk van de wetenschapper die zich over de vrijende mens buigt, heeft seks 6, 7 tot 10 of zelfs meer uiteenlopende voordelen. Je verbrandt calorieën, neemt spanningen weg, vermindert pijn, loopt minder risico op hartaandoeningen en kanker, en menopauzale vrouwen zouden minder opvliegers hebben.

Een actieve onderzoeker in dit domein is de Schotse psycholoog Stuart Brody: hij heeft tientallen studies over de effecten van seks op zijn naam staan. Brody publiceerde daarover een overzichtsartikel in het gerenommeerde vakblad Journal of Sexual Medicine (2010;7:1336-1361). Daaruit blijkt onder meer dat de missionarishouding, met stip de meest gebruikelijke seksuele positie, leidt tot de beste bevrediging en de meeste gezondheidsvoordelen.

Vreemd genoeg zou je in die houding zelfs de meeste calorieën verbranden. Wie frequent masturbeert, haalt daar minder gezondheidsvoordeel uit, zo meent Brody. Andere opvallende conclusies luiden: vrouwen met een bevredigend seksleven zijn het gelukkigst. Vrijen met een condoom vermindert dat geluksgevoel. Mannen halen het meeste gezondheidsprofijt uit seks met een vaste partner en minder uit seks met wisselende partners (een gevolg van de extra stress).

Lulkoek

De conclusies zijn gebaseerd op enquêtes bij enkele duizenden (duidelijk heteroseksuele) stellen. Bevragingen over seksueel gedrag moeten we met een korreltje zout nemen, onderstreept de hoofdredacteur van het vakblad dat het overzichtsartikel nochtans zelf publiceerde.

Het gaat om anekdotisch onderzoek van twijfelachtige kwaliteit. Meer nog, men vindt wat men wil vinden. Uit de conclusies van Stuart Brody kunnen we zo aflezen dat de man er zelf nogal conservatieve opvattingen op na houdt. Degelijk objectief onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van seks bestaat eigenlijk niet. Een dubbelblind gecontroleerd onderzoek is enerzijds moeilijk te verwezenlijken en anderzijds zou het een zinloze investering zijn.

Vrijen moet je doen voor het plezier en niet omdat er gezondheidsvoordelen aan vasthangen. Dat geldt overigens ook voor alle andere gezonde leefgewoonten, zoals sport of het bereiden van een gezond dessert. Plezier is de beste motivatie.

Marleen Finoulst

Onze partners