Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer
Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015
Opinie

30/11/10 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Schotten en schapen

De verbijsterende schaamteloosheid waarmee N-VA-kopstukken hun lichaam verkopen aan amusementsprogramma's kent al lang geen grenzen meer.

Geert Bourgeois zong ooit een liedje in primetime, Bart De Wever vertelde ooit in diezelfde primetime grappen over Schotten die het met schapen doen, en afgelopen zondag was het aan Jan Peumans, de eerste burger van het weldra volkomen onafhankelijke graafschaf Vlaanderen, om zich eens terdege aan te stellen in De pappenheimers. Het probleem was niet zozeer dat hij zich aanstelde - dat doet hij als Vlaams Parlementsvoorzitter al vaak genoeg - nee, het probleem was dat hij daar zát.

Politici horen niet in zulke programma's te zitten. Zij moeten dat weigeren. Zéker N-VA-politici, aangezien zij altijd hebben geijverd voor een verbod op politici in televisiespelletjes. Vroeger, tenminste - De Wever weet vandaag heel goed dat hij zijn monsterscore mede te danken heeft aan De slimste mens.

Toch moet de N-VA-voorzitter stilaan uitkijken. Immers: wie leeft bij het zwaard, zal sterven door het zwaard. Dat hij straks meedoet aan De allerslimste mens, zou hem qua populariteit wel eens zuur kunnen opbreken. Wanneer het land in crisis verkeert, is het misschien een heel klein beetje ongepast als politici de hansworst uithangen en schunnige grappen zitten te vertellen op televisie. Wij zouden dat haast een - ahum - conservatieve gedachte willen noemen.

Joël De Ceulaer

Onze partners