Video | Nieuws

Schokgolf in VS door moord op leeuw

Een rijke tandarts uit Minnesota is kop van jut nu blijkt dat hij achter de dood van de leeuw “Cecil” uit Zimbabwe zit. De leeuwenjacht zorgt wereldwijd voor verontwaardiging.

Tandarts Walter Palmer zegt dinsdag in een persbericht “erg veel spijt te hebben dat de activiteit die hij graag beoefent en verantwoordelijk uitoefent, geleid heeft tot de dood van deze leeuw”.

Heel wat toeristen betalen grof geld om in de Afrikaanse natuurparken hun favoriete hobby te kunnen beoefenen: het jagen op wilde dieren. Deze jachtpartijen halen uiterst zelden de media, maar Palmer had pech: zijn “slachtoffer” was de bekende, dertien jaar oude leeuw Cecil, die bovendien ook deel uitmaakte van een universitair onderzoeksproject en dus een gps-band droeg.

Het dier werd eerst met voedsel uit zijn habitat, het Hwange nationaal park in Zimbabwe, gelokt en dan met pijl en boog neergeschoten. Cecil leefde nog en kon pas na twee dagen afgemaakt worden met een schot. Palmer, die 50.000 dollar zou neergeteld hebben voor de jacht, poseerde nog met de leeuwenkop als trofee.

Het verhaal zorgde wereldwijd voor verontwaardiging bij dierenrechtenactivisten en op sociale media.

De “jacht” op de verantwoordelijken werd geopend. In Zimbabwe werden al twee mensen opgepakt die betrokken waren bij de jachtpartij. Volgens de autoriteiten was die illegaal omdat het dier uit een nationaal park kwam. De politie zou ook Palmer willen ondervragen. Die reageerde dinsdag met een persbericht, zijn tandartsenpraktijk bleef gesloten. “Voor zover ik wist, was alles aan deze trip wettelijk en correct geregeld en uitgevoerd”, klonk het. Hij zei twee professionele gidsen te hebben ingehuurd die voor de vergunningen instonden.

Een rijke tandarts uit Minnesota is kop van jut nu blijkt dat hij achter de dood van de leeuw “Cecil” uit Zimbabwe zit. De leeuwenjacht zorgt wereldwijd voor verontwaardiging. Tandarts Walter Palmer zegt dinsdag in een persbericht “erg veel spijt te hebben dat de activiteit die hij graag beoefent en verantwoordelijk uitoefent, geleid heeft tot de dood van deze leeuw”. Heel wat toeristen betalen grof geld om in de Afrikaanse natuurparken hun favoriete hobby te kunnen beoefenen: het jagen op wilde dieren. Deze jachtpartijen halen uiterst zelden de media, maar Palmer had pech: zijn “slachtoffer” was de bekende, dertien jaar oude leeuw Cecil, die bovendien ook deel uitmaakte van een universitair onderzoeksproject en dus een gps-band droeg. Het dier werd eerst met voedsel uit zijn habitat, het Hwange nationaal park in Zimbabwe, gelokt en dan met pijl en boog neergeschoten. Cecil leefde nog en kon pas na twee dagen afgemaakt worden met een schot. Palmer, die 50.000 dollar zou neergeteld hebben voor de jacht, poseerde nog met de leeuwenkop als trofee. Het verhaal zorgde wereldwijd voor verontwaardiging bij dierenrechtenactivisten en op sociale media. De “jacht” op de verantwoordelijken werd geopend. In Zimbabwe werden al twee mensen opgepakt die betrokken waren bij de jachtpartij. Volgens de autoriteiten was die illegaal omdat het dier uit een nationaal park kwam. De politie zou ook Palmer willen ondervragen. Die reageerde dinsdag met een persbericht, zijn tandartsenpraktijk bleef gesloten. “Voor zover ik wist, was alles aan deze trip wettelijk en correct geregeld en uitgevoerd”, klonk het. Hij zei twee professionele gidsen te hebben ingehuurd die voor de vergunningen instonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content