Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

16/08/10 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

Schaken

Volgens de minister van Sport, en dat schijnt tegenwoordig een zekere Philippe Muyters te zijn, met Griekse y, is schaken geen sport.

Volgens de minister van Sport, en dat schijnt tegenwoordig een zekere Philippe Muyters te zijn, met Griekse y, is schaken geen sport. En komt dus niet in aanmerking voor financiële en logistieke steun. Om dat wel te doen, moeten kandidaat-federaties activiteiten organiseren met voldoende fysieke inspanningen, en zo een schaker zit altijd stil.

Wat voor een schandaal is dit nu weer? Een voorsmaakje van wat ons aan kolderieke beslissingen wacht wanneer de N-VA nog meer ministers mag aanstellen. Wij hebben ooit beelden gezien van een simultaanpartij waarbij Gary Kasparov het opnam tegen tweehonderd Oekraïense amateurs. Die liep sneller rond dan onze zwaar gesubsidieerde 4x100-meterploeg bij de vrouwen op het voorbije EK. En Kasparov liet niets vallen, geen stok en geen stuk. Bovendien wemelt het op een schaakbord van lopers, en maken de paarden heel wat kunstiger sprongen dan de meeste van onze gesubsidieerde jumpingknollen.

Maar goed, als dat niet volstaat, rest onze vrienden van de Schaak Federatie maar één uitweg: verzwaar de stukken. Zorg dat een koningin vijftig kilo weegt en een koning vijfenzeventig. Iets of wat toren mag boven de honderd. De schaaksport zal drastisch van uitzicht veranderen. Alle schakers voortaan naar de powertraining. Afgelopen met schriele paria's met een brilletje achter de borden, spieren kweken is de nieuwe boodschap. En dan is die Muyters verplicht om te dokken. Het kan wel zijn dat op schaaktoernooien iets vaker dan nu dopingcontroles moeten worden uitgevoerd.

Koen Meulenaere

Onze partners