Koen Meulenaere

Schaf die VRT-nieuwsdienst af

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Dit jaar is het mosselseizoen begonnen midden mei, en het is ingezet door Luc Rademakers.

Vroeger begon het mosselseizoen midden juli. Rik De Saedeleer en Lutgart Simoens werden naar Yerseke ontboden en kregen de eerste oogst voorgezet. Rik prees de volle smaak en liet nog eens bij scheppen, Lutgart vertelde nog een keer over haar interview met koningin Fabiola. Dit jaar is het mosselseizoen begonnen midden mei, en het is ingezet door Luc Rademakers, hoofdredacteur van de VRT en schandknaapje van de SP.A. Zoals hij zich de voorbije maand belachelijk heeft gemaakt, dat hebben er hem zelfs bij de VRT-nieuwsdienst niet veel voorgedaan.

Dat twee redacteurs die de waarheid schrijven over een schobbejak als den Baard meteen door hun eigen baas publiekelijk aan het kruis worden gespijkerd, kan niet eens in Albanië. En dat de rest van de o zo kritische nieuwsdienst dat lafhartig laat passeren was vroeger, toen Gui Polspoel de Bond van Radio- en Televisiejournalisten voorzat, onmogelijk geweest. Heel de boel plat. Geen nieuwsbulletins, geen Panorama, geen voetbal.

Vandaag knikken ze allemaal gedwee, mag Den Baard in Vandaag door geen kritische, zelfs geen in het Portugees gestelde vraag van Bieke Beck gehinderd 25 minuten zijn propaganda komen verzorgen, en bestaan ze het in TerZake om hem te laten interviewen door zijn basketmaatje Lieven Verstraete. Schaf die VRT-nieuwsdienst af, ze misleiden u van ’s morgens tot ’s avonds met hun gemanipuleerde berichtgeving en u draait er nog voor op ook.

Behalve de dienstbaarheid van de VRT heeft den Baard nog een andere reden om zich vrolijk te maken: BC Oostende wordt kampioen. Hartelijke gelukwensen aan u allen, want het is voor een groot deel met uw geld dat dit gebeurt.

Via allerlei regionale en federale subsidies had u al betaald voor de baskettempel die den Baard heeft laten optrekken.

Via de loterij betaalt u al jaren miljoenen euro’s voor het nieuwe jeugdcentrum en de jeugdwerking, waaronder begrepen de aankoop van steeds nieuwe en steeds duurdere Amerikanen en het riante salaris van de general co-ordinator, toevallig mevrouw den Baard.

Via het systeem van gesubsidieerde contractuelen hebt u in het verleden betaald voor Oostendse spelers die al lang verkocht waren en in het buitenland speelden.

Via het budget van de federale politie hebt u de afgelopen jaren meer dan 4 miljoen euro betaald voor de huur van camera’s in de haven van Oostende, waarmee den Baard een van de belangrijke sponsors van zijn club het geïnvesteerde sponsorgeld heeft doen terugverdienen. Aan dat laatste schandaal heeft de nieuwste minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet eindelijk een einde gesteld, nu nog aan de andere zestig.

Maar goed, geld rendeert, behalve indien u het toevertrouwt aan de leiding van het ACW, en dus wenkt de titel voor BC Oostende. ‘En is het deze keer eerlijk verlopen?’ horen wij daar iemand zuchten. Wat voor een domme vraag is dat, natuurlijk is het niet eerlijk verlopen. Hoe zou iets eerlijk verlopen als den Baard ermee gemoeid is. Of is de heisa rond de game of shame u ontgaan? Luister dan.

We waren nog maar op de negende speeldag van de voorbije competitie toen den Baard naar de Leuven Bears moest, ploeg die is genoemd naar beeld en karakter van de burgemeester. The Beard tegen the Bears: 96-90 op zijn kas. Toen Oostende drie dagen later ook nog van Villeurbanne verloor, werd coach en voormalig clubboegbeeld Jean-Marc Jaumin buitengegooid, op Coacheskerkhof den Baard hadden de immer vooruitziende delvers het zoveelste graf al een tijd voordien gegraven.

Tijdens de match in Leuven kreeg Jaumin twee technische fouten en dus een uitsluiting aangesmeerd wegens excessief protest nadat de tafel, of de veldscheidsrechter, een onduidelijke time-outaanvraag van hem had genegeerd. Die twee technische fouten resulteerden in vier omgezette vrijworpen plus balbezit voor de Bears. Daartegen diende Oostende een klacht in en het eiste dat de match herspeeld zou worden.

Een oeverloze discussie brandde los want de technische fouten waren voor het wangedrag van de coach, en stonden dus los van een al dan niet onterecht geweigerde time-out. Na een lange procedureslag kreeg Oostende eerst ongelijk, maar het haalde vele weken later voor de beroepscommissie van de Belgische Basketbalbond zijn slag thuis. Verre van ons om nog maar te insinueren dat den Baard daar tussenbeide is gekomen, de basketbalbond is tenslotte de VRT-nieuwsdienst niet. Maar uiteindelijk is de wedstrijd vijf maanden later effectief opnieuw gespeeld, op een wel zeer strategisch moment: net voor de laatste twee speeldagen. Oostende, in vergelijking met de eerste match met een fors vernieuwde en versterkte ploeg, won deze keer met 81-87 na verlengingen, en dankt daaraan de pole position bij het begin van de play-offs.

Die pole position is van levensbelang. In het basket spelen de nummers drie tot en met zes de kwartfinale van de play-offs, de nummers één en twee moeten pas in de halve finale aan de slag. Er wordt gespeeld naar the best of three en in de finale naar the best of five, de hoogst geplaatste na de reguliere competitie krijgt telkens het voordeel om thuis te mogen beginnen. Zonder die herspeelde match in Leuven was Oostende derde geëindigd, had het al in de kwartfinale moeten aantreden, en had het in de halve finale en de finale géén thuisvoordeel gehad.

Maar goed, voor zover wij weten heeft den Baard deze keer geen drie spelers van een tegenstander omgekocht, dat is al een hele verbetering. De titel is dus van harte gegund aan BC Oostende, en aan u.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content