Rik Van Cauwelaert

Regering is geen lang leven beschoren als PS uitslag verkiezingen lijkt op de peilingen

Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

De regering Di Rupo is na de gemeenteraadsverkiezingen geen lang leven beschoren als de uitslag van de PS in de lijn van de peilingen ligt. Volgens Rik Van Cauwelaert zijn lokale verkiezingen altijd een graadmeter voor het nationale beleid.

N-VA maakt het beleid van de regering Di Rupo mee de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever krijgt de kiezer in oktober voor het eerst sinds de vorming van de regering de kans zich uit te spreken over het gevoerde beleid. Drie vragen aan Knack-directeur Rik Van Cauwelaert

– Kunnen gemeenteraadsverkiezingen een graadmeter zijn voor de nationale politiek?

Rik Van Cauwelaert: Gemeenteraadsverkiezingen zijn altijd een graadmeter voor de nationale politiek. Om maar een voorbeeld te geven: de terugval van CVP/CD&V is destijds begonnen met een terugval bij de lokale verkiezingen, vooral in de steden.

De nervositeit in de Wetstraat en op en rond het Martelarenplein toont aan dat alle partijen – dus niet alleen N-VA – de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober beschouwen als een eerste aanwijzing voor de nieuwe machtsverhoudingen, zeker in Vlaanderen.

Dat de federale regering beslissingen uitstelt tot na de gemeenteraadsverkiezingen is het beste bewijs dat premier Elio Di Rupo zelf de gemeenteraadsverkiezingen beschouwt als een barometer voor de toekomst van zijn coalitie – die overigens geen meerderheid heeft in Vlaanderen.

– Kan een mogelijke monsterscore van N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen gevolgen hebben voor de machtsverhoudingen op andere politieke niveaus, zoals de Vlaamse regering?

Rik Van Cauwelaert: De machtsverhoudingen in de Vlaamse regering steunen op de zetelverdeling in het Vlaams Parlement. De gemeenteraadsverkiezingen brengen daar geen verandering in.

Wel mogelijk is dat de electorale terugval van een van de meerderheidspartijen leidt tot frustraties die dan het regeringswerk gaan verzieken. Maar het gaat hier niet alleen om het resultaat van N-VA. Ook bij de PS, die bij voorbije peilingen telkens achteruitboerde, groeit de zenuwachtigheid.

Mocht het verkiezingsresultaat van de PS overeenstemmen met de recentste peilingen, dan zit Di Rupo met een probleem en is de federale regering geen lang leven meer beschoren.

– Speelt de N-VA hoog spel door het beleid van de regering-Di Rupo mee de inzet van de lokale verkiezingen te maken?

Rik Van Cauwelaert: Het is een beproefde methode. In 2004 gebruikte Yves Leterme, met succes, de regionale verkiezingen om het federale beleid van Paars aan te vallen. Het enige risico dat Bart De Wever en N-VA lopen, is dat hun resultaat onder de hooggespannen verwachtingen blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content