Ludo Bekkers
Ludo Bekkers
Kunst- en fotografierecensent
Opinie

07/10/12 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Raoul De Keyser: De eeuwige zoeker

De problematiek van de schilderkunst, hoe omgaan met verf en doek om intenties en gevoelens om te zetten in een picturaal gegeven, dat was de voortdurende bekommernis van Raoul De Keyser.

De problematiek van de schilderkunst, hoe omgaan met verf en doek om intenties en gevoelens om te zetten in een picturaal gegeven, dat was de voortdurende bekommernis van Raoul De Keyser (Deinze, 1930-2012). Het was geen evidentie want de latere, internationaal erkende kunstenaar begon pas op z'n dertigste te schilderen.

Hij was daarvoor wel geïnteresseerd in kunst maar werkte toen nog als administratieve medewerker aan de Gentse universiteit en in z'n vrije tijd als sportverslaggever voor een krant. Tot hij in 1963 besloot lessen te volgen in de academie van Deinze waar hij Roger Raveel als leraar vond. Die was al enigszins bekend met zijn schilderijen die op een heel eigenzinnige manier zijn onmiddellijke omgeving picturaal wist te vertalen. Zijn invloed op
De Keyser was onmiskenbaar en, vertrekkend van zijn passie voor voetbal, was het haast natuurlijk dat hij, in de geest van Raveel, motieven zocht die refereerden naar die sport. Een groen veld met de kalkstrepen die het afbakenden of de structuur van een doelnet.

Eenvoudige, enigszins simpele onderwerpen die in feite bijzaken werden omdat het ging om het onderzoeken wat met schilderkunst mogelijk was. Een tijd lang werd hij ondergebracht bij een groep "De Nieuwe Visie", samen met Elias en Reinier Lucassen onder de leiding van alweer Roger Raveel. Beroemd werden ze met het beschilderen van de kelderruimtes van het kasteel van Beervelde (1966/1967). In die periode experimenteerde De Keyser met driedimensionale schilderijen, een met doek bespannen structuur die langs vier zijden een quasi doorlopend motief toonden.

Raoul De Keyser was intelligent genoeg om te beseffen dat hij aan de zachte druk van zijn leermeester moest ontsnappen. De Nieuwe Visie liet hij achter zich en begon aan een zoektocht naar de essentie van de schilderkunst die hij tot voor kort onvermoeibaar verder zette.

Die essentie was zowel een probleem van de vorm als van de kleur. Dat maakte zijn werk enigszins enigmatisch omdat de vaak subtiele tekens (vormen) die het schilderij stoffeerden in zoverre abstract waren dat ze geen relatie hadden met de realiteit. En het was evenwel een realiteit die de schilder voor ogen had gehad. Abstract dus. Niet helemaal want het kiezen van een formaat, het uitzoeken van de kleur, het bewerken op de drager, het wegwerken van een achtergrond door een bovenliggend kleurvlak zijn elementen die niet dadelijk met de realiteit te maken hebben maar er evenmin los van staan. Kleuren en lijnen en vlakken zijn immers reële motieven die beantwoorden aan een werkelijkheid.

Wat ook zo typisch was voor De Keyser was een voortdurende twijfel aan het resultaat dat hij beoogde. Voor hem was een schilderij nooit af. Vaak kan men aan de randen van een doek aflezen dat het overschilderd werd om tot een, voor hem, aanvaardbaar resultaat te komen. Maar volledig aanvaardbaar was het blijkbaar nooit want zijn onderzoek ging verder op een volgend werk, soms met een andere aanpak, een andere formele structuur, ander kleurgebruik. Bovendien lag zijn betekenis niet in de herinnering aan de realiteit maar in het voortdurend zoeken naar het ultieme schilderij waarvan de voorgaande stappen de herinnering waren.

Raoul De Keyser werd mettertijd een internationaal geroemd kunstenaar die in 1992 aanwezig was op de Documenta in Kassel (curator Jan Hoet), de Biënnale van Venetië in 2007 en op talrijke tentoonstellingen in de meest gereputeerde musea in Europa en de Verenigde Staten. In eigen land ontving hij de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Ludo Bekkers

Onze partners