Racismeklacht tegen De Wever: 'Hef parlementaire onschendbaarheid op'

14/01/16 om 22:12 - Bijgewerkt om 22:11

De Franstalige antiracismeorganisatie MRAX kondigt aan dat het zich bij een onderzoeksrechter burgerlijke partij heeft gesteld tegen Bart De Wever.

Racismeklacht tegen De Wever: 'Hef parlementaire onschendbaarheid op'

Bart De Wever, N-VA-voorzitter © BELGA

De Franstalige antiracismeorganisatie MRAX (Mouvement contre le racisme, l'antisémitisme et la xénophobie) kondigt aan dat het zich bij een onderzoeksrechter burgerlijke partij heeft gesteld tegen Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen en federaal volksvertegenwoordiger.

De organisatie beschuldigt De Wever van "racistische en strafrechterlijk strafbare uitspraken". Die inbreuken gebeurden volgens MRAX tijdens een uitzending vorig jaar van Terzake op Canvas. De burgerlijkepartijstelling gebeurde vorige week vrijdag, meldt MRAX in een persbericht.

Op 23 maart was N-VA-voorzitter Bart De Wever te gast in Terzake. Hij sprak er over de radicalisering van sommige Belgische jongeren die naar de jihad in Syrië trekken. De Wever wilde het idee ontkrachten dat het racisme een oorzaak van radicalisering is onder de bevolking van buitenlandse origine.

Volgens De Wever is racisme een gevolg - niet een oorzaak - van de problemen in onze samenleving. Hij verwees naar sommige bevolkingsgroepen die volgens hem te weinig de attitude hebben om een opleiding te volgen en werk te zoeken.

"We hebben toegelaten de slechte soort migranten te laten komen en nadien te weinig gedaan", zei De Wever, die stelde dat racisme een "relatief" begrip is en te vaak wordt ingeroepen als excuus voor een persoonlijk falen bij sommigen. "Vooral de Berbers. Dat is een gesloten groep met veel wantrouwen tegenover de overheid, een zwak georganiseerde islam en een groep die zeer vatbaar is voor het salafisme. (...) Ik heb nog nooit een Aziatische migrant ontmoet die zegt slachtoffer van racisme te zijn", zei De Wever.

MRAX vroeg nadien publieke verontschuldigingen van Bart De Wever, wat hij heeft geweigerd, aldus de organisatie. "Onze beweging kondigt daarom aan dat ze zich burgerlijke partij stelde bij een onderzoeksrechter, wat vrijdag 8 januari is gebeurd."

MRAX zegt verder een klacht te hebben gestuurd naar Nils Mui¸nieks, Commissaris voor Mensenrechten van de Raad van Europa, zodat hij stelling kan nemen over de verklaringen van Bart De Wever. Verwijzend naar de uitlatingen van De Wever na andere klachten (o.a. van Movement X), vraagt MRAX hem om vanaf vandaag af te zien van zijn parlementaire onschendbaarheid. (Belga/SD)

Onze partners